Rudari kreću na Federalnu vladu?

Radiosarajevo.ba
Rudari kreću na Federalnu vladu?
Rudari iz Federacije BiH 26.septembra održat će protest pred zgradom federalne Vlade zbog niskih plata i ugroženog standarda zaposlenih u rudnicima, a 27. septembra u rudnicima u Kaknju, Zenici i Brezi započet će generalni štrajk.

Prema odluci Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH, generalni štrajk u krugu tri ugljenokopa trajat će do ispunjenja zahtjeva, odnosno davanja garancija od poslodavca da će biti ispunjeni njihovi zahtjevi.

Zaposleni u rudnicima Banovići i Đurđevik, zbog posebnih okolnosti neće štrajkati, ali će dati apsolutnu podršku rudnicima u štrajku.

Rudari su nezadovoljni, jer nadležne vlasti nisu usvojile obećani zakon o posebnim naknadama za rudnike, a umjesto rudnike Vlada je odlučila da subvencionira obnovljive izvore energije - vjetrenjače i mini centrale.

U pitanje je dovedena i realizacija obećanja o izjednačavanju regresa, toplog obroka, te umanjenju bruto osobnog dohotka za 10 posto zaposlenima u "Elektroprivredi" u korist rudara da bi se bar malo izbalansirale plate u ovoj oblasti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak