Rudari iz Zenice ni danas nisu sišli u jamu, najavljen sastanak: "Vrijeme je da se pogledamo u lice"

0
FENA
Rudari iz Zenice ni danas nisu sišli u jamu, najavljen sastanak: "Vrijeme je da se pogledamo u lice"

Zenički rudari ni jutros nisu sišli u jamu "Raspotočje", uprkos činjenici da je za sutra u 10 sati u Rudniku mrkog uglja Kakanj zakazan sastanak svih relevantnih aktera na kojem će biti raspravljano o sudbini RMU Zenica, kazao je predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Nedžad Duraković.

Zenički rudari nisu dobili plaće za januar, a sada već i za mjesec februar, kao ni naknade za topli obrok za ta dva mjeseca.

"Očekujemo da svi akteri sutrašnjeg sastanka - Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, resornog ministarstva energetike i rudarstva FBiH te Sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH, a na koji smo pozvani i mi, konačno stavi sve karte na stol. Da se svi pogledamo u lice i jasno kažemo kakva je sudbina te šta je konačno rješenje za RMU Zenica", kaže Duraković.

Vučić umislio da je "mala Srbija" stvorila problem "najvećim silama"

On se nada pozitivnom ishodu te da će ponovo dobiti podršku i pomoć, odnosno da će dobiti novac za plaće, ali i da otklone probleme na samom otkopnom polju, zbog čega nisu bili u mogućnosti ispuniti plan proizvodnje. 

"Dvomjesečna obustava rada, tokom augusta i oktobra prošle godine, sasvim se sigurno odrazila i na probleme s jamskim pritiscima pa sada plaćamo danak tome. Ako se odluči da treba nastaviti proizvodnju u našem rudniku, očekujemo i pomoć da saniramo stanje na otkopu, jer je situacija jako teška. Nadamo se najboljem, ali neka nam konačno kažu šta je rješenje te da li će se nastaviti i s Programom reorganizacije i konsolidacije našeg rudnika", navodi Duraković.

Zenički rudari još u radničkom neposluhu: Hoće li EPBiH usvojiti novu sistematizaciju radnih mjesta?

Pogon "Stara jama" zeničkog rudnika još od maja prošle godine ne proizvodi ugalj i tokom ove godine bit će i zvanično zatvoren.

Prije nekoliko godina zatvorena je i jama "Stranjani", dok su površinski kopovi "Rača" i "Mošćanica" odavno zatvoreni pa se ugljen u Zenici trenutno samo kopa u jami "Raspotočje", koja je poznata po nekim od najtežih rudarskih nesreća u bivšoj Jugoslaviji, odnosno u kojoj je 12. maja 1982. godine, uslijed eksplozije metana, živote izgubilo 39 rudara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak