Ruda iz Omarske i Olimpijski toranj u Londonu

Radiosarajevo.ba
Ruda iz Omarske i Olimpijski toranj u Londonu


Preživjeli iz koncentracionog logora u Omarskoj zatražit će danas u Londonu da Olimpijski toranj (ArcelorMittal Orbit) u tom gradu bude proglašen spomenikom u progonstvu, budući da je bivši logor u Omarskoj, danas rudnik koji radi punim pogonom u vlasništvu firme ArcelorMittal, a željezna ruda izvađena iz Omarske koristi su za proizvodnju najnovijeg obilježja Londona.

"Gradnjom Orbita u Londonu s rudom iz Omarske u kojoj možda ima i ljudskih kostiju ArcelorMittal baca krvavu sjenu na grad London, Ujedinjeno Kraljevstvo i Olimpijske igre", kazao je Satko Mujagić, preživjeli iz logora Omarska, predstavnik Guardians of Omarska (Čuvara Omarske), prenosi Fena.

Istaknuo je da pozivaju Mittal da se hitno sastane s preživjelim logorašima da bi se ovo pitanje riješilo prije početka olimpijskih igara, jer preživjelima nije cilj da se zbog "arogancije i neodgovornosti jedne firme uprlja olimpijski duh i druženje sportista iz cijelog svijeta".

Od 25. maja 1992. do 22. augusta 1992. rudnik u Omarskoj u Prijedoru služio je kao koncentracioni logor koji su osnovale snage bosanskih Srba. Najmanje 3.334 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora bili su zatočeni u logoru Omarska, od 700 do 800 ih je ubijeno.

Kako se navodi u današnjem saopćenju Guardians of Omarska, postoji opravdana sumnja da su tijela ubijenih u Omarskoj ali i okruženju bacana u grotlo rudnika da bi se prikrili tragovi zločina. Zemljište, zgrade i oprema koji su se nekada koristili za počinjenje strašnih ratnih zločina sada služe kao komercijalno poduzeće najvećeg svjetskog proizvođača čelika.

Direktor ArcelorMittala Prijedor Mladen Jelač 14. aprila potvrdio je profesoru Ejalu Veizmanu, s Goldsmiths sveučilišta u Londonu i umjetnici Milici Tomić iz grupe Četiri lica Omarske iz Beograda, da je željezna ruda iz rudnika Omarska korištena u izradi ArcelorMittal Orbita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak