RTRS za Karadžića i četiri puta jačeg Dodika

Radiosarajevo.ba
RTRS za Karadžića i četiri puta jačeg Dodika

Foto: RTRS

U emisiji Nekad bilo, urednika i voditelja Siniše Mihajlovića, Radio-televizije RS-a u utorak se razgovaralo se o predstojećem suđenju Radovanu Karadžiću.

Dat je uvodni prilog o „tajnom životu“ Radovana Karadžića, od podizanja optužnice do čina hapšenja, ali se i govorilo o danima koji su prošli od trenutka kad je objavljeno da je uhapšen, do njegovog privođenja Sudu pravde.

Gost emisije je bio koordinator Tima za odbranu Radovana Karadžića Goran Petronijević, a sudjelovali su, u prilozima, predsjednik Kongresa Srba Evrope, Sima Mraović, sociolog i analitičar Dušan Janjić, direktor Centra za istraživanja ratnih zločina nad Srbima Milivoj Ivanišević, predsjedncia Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko i jedan od osnivača SDS-a, Božidar Vučurević.

Dosta je pažnje posvećeno tzv. „otmici Karadžića“ tri dana prije zvanične objave o hapšenju, o čemu je govorio koordinator tima Karadžićeve odbrane, Petronijević.

U emisiji je nekoliko puta istaknuto kako je suđenje Karadžiću, zapravo suđenje RS-u i srpskom narodu.

Voditelj emisije je vrlo otvoreno podržavao stav Petronijevića da je koncept Haškoga suda zasnovan na tome da sudi isključivo Srbima. Dakle, da su optužnice protiv Tuđmana došle tek nakon njegove smrti, ne prije, te se iz toga da zaključiti „selektivnost Haškoga tribunala“ kada su u pitanju srpski optuženici, odnosno da se Sud oslanja na interese „velike međunarodne sile“, koja vrši pritisak na Međunarodnu zajednicu.

Zajednički zaključak sudionika emisije bio je da bi, kada bi RS finansirala i podržavala odbranu Radovana Karadžića, Dodik bi imao do četiri nijanse bolje pozicjie za pregovore.

Sima Mraović od voditelja je dobio direktno pitanje o tome da li je suđenje Karađiću, zapravo, suđenje cijeloj Republici Srpskoj, na šta je on odgovorio da su sva suđenja „srpskim patriotama“ zapravo bila suđenja i srpskom narodu. Mraović je istakao važnost formiranja nacionalnoga odbora za odbranu srpskih haških optuženika, jer advokati odbrane nisu dovoljni. On također smatra da je srpskom narodu kroz višegodišnju propagandu nametnut kompleks krivca.

Božidar Vučurević je izjavio je za emisiju kako je govoriti o zločinima Radovana Karadžića apsolutna laž.

Najmanje prostora u emisiji dobila je Sonja Biserko, koja je rekla da srpska elita na vlasti u priči o prihvatanju zločina kriminalizira cijeli srpski narod. Istorija se pisala na osnovu veleizdajničkih predusa, rekao je Milivoje Ivanišević, navodeći procese poslije Prvog svjetskog rata u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, gdje je suđeno uglednim Srbima kao veleizdajnicima.

Dušanj Janjić istakao je kako argumenti iz prošlosti neće imati značaja za sadašnji status RS-a.

Petronijević je pred kraj emisije istakao da je priča o individualnoj odgovornosti zapravo jedna vrsta prevare, i da je ovo suđenje ne samo RS-u, nego i Srbiji, s čime se složio i voditelj emisije.

dijala, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak