RS želi autonomiju na evropskom putu

Radiosarajevo.ba
RS želi autonomiju na evropskom putu

Republika Srpska želi da sačuva svoju autonomiju, da se poštuje Ustav Bosne i Hercegovine, te nije spremna da zbog evropskog puta BiH mijenja se politički sistem na svakom pitanju koje se postavi kao tema, izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Proces priključenja u EU je dobrovoljan, te kako kaže, domaći političari treba da čine napore ka tome.

Raduje ga, navodi, to što se iz EU „šalju poruke“ da u BiH žele jasan i transparentan sistem koordinacije između bh. nivoa vlasti na evropskim pitanjima, što on podržava.

Nakon razgovora s predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, Dodik je pohvalio napore koje je ta zemlja učinila evropskom putu, te dodao da oni i za BiH mogu biti putokaz.

Krivokapić je ponovio kako njegova zemlja poštuje ustavno ustrojstvo BiH, ali smatra da treba čuti stavove i Sarajeva i Banje Luke kako bi imala potpun pogled na situaciju u BiH.

Značajno je i za Crnu Goru i region da, kaže, BiH bude prosperitetna i na putu ka Evropskoj uniji, što bi trebalo da bude "prava mjera našeg ukupnog uspeha u regionu".

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskim, turističkim, kulturnim i drugim vidovima saradnje RS-a i Crne Gore, posebno u oblasti energetike.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak