RS: Zaražena skoro trećina kukuruza iz robnih rezervi

Radiosarajevo.ba
RS: Zaražena skoro trećina kukuruza iz robnih rezervi


Oko 50.000 tona, ili skoro trećina kukuruza iz državnih rezervi, zaraženo aflatoskinom i te količine su privremeno zapečaćene, potvrdio je danas za Tanjug direktor Robnih rezervi Republike Srbije Goran Tasić.

On je rekao kako će taj kukuruz biti 'izliječen' tretiranjem odgovarajućim sredstvima, i da neće biti korišten za interventnu pomoć proizvođačima mlijeka.

Vlada je odredila da se 20.000 tona kukuruza iz rezervi upotrebi za tu namjenu, a Tasić je rekao kako Robne rezerve raspolažu sa mnogo većim količinama potpuno zdravog kukuruza, pa će u slučaju potrebe moći i da povećaju isporuke.

Proizvođačima mlijeka, čije su farme privremeno zatvorene, rješenjem Veterinarske inspekcije država će besplatno distribuirati  po 300 kilograma zdravog kukuruza iz Rezervi po grlu.

Distribucija tog kukuruza i zeolita kako bi se u kratkom roku podigao nivo kvaliteta stočne hrane i mlijeka, započela je jučer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak