RS najveća prijetnja stabilnosti na Balkanu

Radiosarajevo.ba
RS najveća prijetnja stabilnosti na Balkanu

Emir Suljagić
, koordinator Građanske koalicije "Prvi mart", jučer je u Vašingtonu kazao da je unilateralno kršenje Dejtonskog sporazuma od sadašnje vlasti u Republici Srpskoj trenutno najveći izazov za stabilnost na Balkanu, saopćeno je iz te koalicije. 

Takvu ocjenu Suljagić je iznio tokom predavanja koje je u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država održao o provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Suljagić je, kako je javila novinska agencija Fena, imao niz sastanaka s predstavnicima Bijele kuće, State Departmenta i nevladinog sektora u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Vlasti Republike Srpske su posebno zainteresovane da onemoguće da građani BiH uživaju slobodu kretanja i pravo izbora prebivališta, koja su zagarantovana Ustavom BiH, kao i Aneksom 7. Dejtonskog sporazuma“, njegove su riječi.

Tokom tih susreta predstavnici američke administracije su ponovili njihovu čvrstu podršku Dejtonskom sporazumu, s posebnim akcentom na implementaciju Aneksa 7. i zaštite prava povratnika i njihovih porodica. 

Suljagić je sagovornike informirao o rezultatima njegove posjete bh. dijaspori u Sjedinjenim Državama te o budućim planovima Građanske koalicije "Prvi mart", navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak