RS izašla iz recesije. Ili nije

Radiosarajevo.ba
RS izašla iz recesije. Ili nije

Da li je Republika Srpska izašla ili izlazi iz resije te kada je ušla u recesiju nisu usaglasili ni predstavnici Vlade RS-a. 
 
Dok premijer RS-a Aleksandar Džombić tvrdi da bi tek zadnji kvartal naredne godine trebalo da bude period izlaska RS-a iz recesije, ukoliko ne bi došlo do “dodatnih poremećaja u globalnim kretanjima”, istovremeno ministar industrije, energetike i rudarstva u njegovoj vladi Željko Kovačević u isto vrijeme je ustvrdio da je RS “izašla iz recesije” još u prošloj godini. 
 
"Ne možemo još reći da izlazimo iz recesije, iako u prošloj i ovoj godini postoje pozitivni impulsi i parametri koji ukazuju na oporavak privrede", rekao je Džombić i podsjetio da je u prošloj godini pozitivna stopa rasta iznosila 0,8 posto, a rast industrijske proizvodnje je bio pet posto, te da je u prvom polugodištu ove godine rast BDP-a bio 1,7 posto, što sve ukazuje na rast privrede. 
 
Ministar Kovačević također je u izjavi novinarima samo sat ranije predstavljajući pokazatelje iz Izvještaja o stanju u privredi, iznio tvrdnju da su “evidentni pokazatelji da je RS izašla iz recesije u 2010.” i to bazirao na činjenici da je nominalni bruto društveni proizvod imao rast od 0,8 procenata. 
 
On tvrdi da je RS “ušla u recesiju 2009., a već naredne godine izašla”. 
 
Određenu sumnju u trend rasta, kojim su se pohvalili i premijer i ministar, i u prva dva kvartala ove godine, izrazio je predsjednik Unije poslodavaca Ranko Milić. 
 
I predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić uzvratila je ministru Kovačeviću stavom da, ako su tačni svi ti pokazatelji koje iznosi, onda plaće radnika u realnom sektoru, koje se nisu mijenjale četiri godine ni za jednu marku, moraju biti povećane. 
 
“Ne idu pod ruku pokazatelji u ovom izvještaju o stanju u privredi u 2010., takvi kakvi jesu, i ono što imamo u realnosti kada su u pitanju prava i plaće radnika. Mora se ozbiljno razgovarati o povećanju plaća u granama u kojima je iskazan porast proizvodnje, jer rečenica da je ‘RS izašla iz krize’ izbija argument poslodavcima da je privreda RS-a u dubokoj krizi”, rekla je Mišić. 
 
Te disonantne tonove moraju između sebe riješiti privrednici i Vlada RS-a, kategorična je predsjednica Sindikata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak