Rostowski: EU mora pomoći Grčkoj!

Radiosarajevo.ba
Rostowski: EU mora pomoći Grčkoj!

Poljski ministar financija Jacek Rostowski pozvao je u ponedjeljak zemlje članice da što prije dogovore drugi paket pomoći za Grčku te izrazio uvjerenje da se dužnička kriza neće prenijeti na Italiju.
 
- Moramo što prije dogovoriti taj program pomoći, rekao je Rostowski, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom pologodištu. Zemlje članice EU-a prošle su godine odobrile pomoć Grčkoj od 110 milijardi eura i sada se pregovora o drugom paketu bez kojeg Grčka ne bi mogla izbjeći bankrot.
 
Međutim, postoji neslaganja unutar zemlja članica oko sudjelovanja privatnih investitora u slučaju restrukturiranju grčkog duga.
 
Ministar Rostowski je odbacio bojazni da bi se grčka dužnička kriza mogla prenijeti na Italiju.
 
- Uopće nisam zabrinut za Italiju, koja vrlo dobro kontrolira svoju proračunsku situaciju, rekao je Rostowski.
 
Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy iznenada je u nedjelju popodne pozvao na sastanak u ponedjeljak u Bruxelesu predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa, povjernika za ekonomske i monetarne poslove Ollija Rehna, predsjednika euro skupine Jean-Claudea Junckera i predsjednika Europske središnje banke Jean-Claudea Tricheta, što je odmah protumečeno kao zabrinutost zbog Italije, iako to službeni izvori opovrgavaju.
 
Nakon toga sastanka započeo je redoviti sastanaka ministara financija 17 zemalja članica euro zone. Na dnevnom redu imaju novi program pomoći Grčkoj. Načelno je bilo dogovoreno da se odluka o drugom paketu pomoći Grčkoj odobori u rujnu, ali se sada ne isključuje mogućnost da se to dogodi i ranije kako bi se spriječilo prelijevanje krize na druge članice, koje imaju velike javne dugove.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak