Rokovi za formiranje Vlade FBiH ističu: Hoće li Christian Schmidt reagirati?

10
Radiosarajevo.ba
Rokovi za formiranje Vlade FBiH ističu: Hoće li Christian Schmidt reagirati?

Većina imena za ministarske pozicije u sazivu nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nisu poznata. Imena bi trebalo da budu dostavljena danas, da bi već sutra predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade.

Rok za imenovanje koji su dogovorile vladajuće stranke ističe, a pošto je jasno da Refik Lendo neće podržati predložena imena, špekulira se da visoki predstavnik traži rješenje. Ustavne promjene koje se spominju za mnoge političare nisu prihvatljive, a za SDA to je isporučivanje Federacije HDZ-u BiH.

Zvanične potvrde o novim ustavnim rješenjima nema, ali tu je pisana kolumna Christiana Schmidta i poruka da je krajnji rok za formiranje federalne Vlade. Ukoliko bude ostvareno ono što se u medijima špekuliše, to je korak unazad, stav je mnogih političara. Naime, nove izmjene Ustava idu ka tome da dva člana rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine mogu imenovati premijera Federacije BiH bez saglasnosti trećeg. Taj koji nije saglasan obraća se svom etničkom klubu u Domu naroda te kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada. U praksi to bi značilo da, ukoliko se zaobiđe ruka SDA-ovog Refika Lende, on će morati tražiit podršku dvije trećine delegata u Klubu Bošnjaka, ali i dvotrećinsku podršku u skupštini Tuzlanskog kantona. Ovo je put ka tome da se Federacija isporuči HDZ-u, jasni su u SDA.

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Muamer Zukić, Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH (SDA)

"Nema logike stvari vraćati samo na jedan kanton, pa zašto bi samo Bošnjaci Tuzlanskog kantona odlučivali o vitalnom nacionalnom interesu svih Bošnjaka. Ovako kako se krenulo je put da se Federacija BiH isporuči HDZ-u i HNS-u, a da se Bošnjaci razvlaste u Federaciji BiH gdje su većinski narod".

I dok se čekaju imena ministara, čeka se i upravo ovakav ili sličan potez Christiana Schmidta. Oni koji su vladajuća većina uvjereni su da će Schmidt povući naredni potez. SDP-u bi trebalo da pripadne premijerska pozicija i četiri ministarstva, ali i unutar te stranke vide probleme u Schmidtovim nametanjima.

Schmidt o tome hoće li koristiti bonske ovlasti: "Došlo je vrijeme da se formira vlast u FBiH"

Irfan Čengić, delegat u Domu naroda FBiH

"Uvođenje kantona u izbor federalne Vlade je antievropsko, antigrađansko djelovanje koje ima za cilj stvaranje daljih podjela i gubi se svaki smisao izbora i Parlamenta".

U HDZ-u o imenima šute, ali zna se da im trebaju pripasti ministarstva finansija, pravde, prometa, zdravstva, prostornog uređenja i kulture. U HNS-u su stava da će vlade biti ili uz dogovor ili uz intervencije Šmita, iako kažu takvu odluku ne priželjkuju.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a

"Jasno je da osmorka ili sedmorka imaju dovoljno glasova u oba doma Parlamenta Federacije BiH. Smatram da bi bio konstruktivan prijedlog gospodina Lende da da saglasnost za formiranje Vlade", piše BHRT.

NiP će sutra predložiti jedno ime - Adnana Delića, za ministra rada i socijalne politike. Kažu, špekulacije za njih nemaju logike. I Naša stranka predložiće jedno ime - ministricu okoliša i turizma Nasihu Pozder i pozdravljaju promjene koje bi bile trajne.

Aljoša Čampara, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH

"Nema logike uopšte puštati kantone i da vlast zavisi od jednog kantona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. I ako dođe do određenih izmjena ili djelovanja Schmidta, mislim da bi se morao fokusirati na parlamentarne većine."

Predrag Kojović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH

"Mislim da bilo kakav doticaj kantona sa federalnom vlašću i stvaranje neke ovisnosti ili uticaja jednog kantona na federalnu Vladu nije dobro."

Ostala ministarstva trebaju pripasti bloku SBiH, NES i PDA. Za ispunjenje želja nema još mnogo vremena, jer zacrtani rokovi cure.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak