Roditelji iz Konjević-Polja traže donošenje mjera za normalno školovanje djece

Radiosarajevo.ba
Roditelji iz Konjević-Polja traže donošenje mjera za normalno školovanje djece

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja danas su Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH uputili zahtjev za donošenje obavezujućih privremenih mjera za ispunjavanje zakonskih uvjeta i ostvarivanje prava njihove djece na normalno školovanje.

"Zahtijevamo da prema Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, Vijeće ministara donese obavezujuće privremene mjere, kako bi naša djeca, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi, a prema istom zakonu, ostvarila jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti sudjelovanja u odgovarajućem obrazovanju, što moraju osigurati škole", navodi se u zahtjevu.

Dodaje se da je njihovo pravo da brinu o odgovarajućem obrazovanju svoje djece, sukladno njihovim uvjerenjima, kulturnom i nacionalnom identitetu, jeziku i vjeroispovijesti, a "ne nečem što nam se prisilom nameće".

Roditelji zahtjevaju poštivanje i striktno provođenje Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a to podrazumijeva da nastavni plan i program bude u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, izučavanje cjelokupne nastave na bosanskom jeziku, adekvatnu stručnu i nacionalnu zastupljenost nastavnog i ostalog osoblja, pohađanje nastave i u vrijeme pravoslavnih vjerskih blagdana, sastav Školskog odbora koji odgovara nacionalnoj strukturi učenika i osnovne tehničke i higijenske uvjete u školi za učenike i uposlenike.

Naglašavaju da roditelji ne žele da njihova djeca budu diskriminirana po bilo kojoj osnovi, da slave "krsnu slavu" škole te da se osjećaju "manje vrijedna" od druge djece u Republici Srpskoj.

Očekuju da se donošenjem obavezujućih mjera, prosvjetne vlasti i škole u RS-u obavežu da se njihovoj i ostaloj djeci omogući normalno školovanje pa tim i "razvijanje svijesti o pripadnosti BiH, vlastitoj kulturnoj samosvijesti, jeziku i naslijeđu, na način sukladan civilizacijskim tekovinama, upoznajući i uvažavajući druge i drugačije, poštujući različitosti i njegujući međusobno razumijevanje, trpeljivost i solidarnost među svim ljudima, narodima i zajednicama u Bosni i Hercegovini i svijetu", kako piše u Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, navodi se u pismu roditelja bošnjačke djece iz Konjević-Polja upućenom Vijeću ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak