Ročište o pritvoru za predsjednika FBiH u 21 sat

Radiosarajevo.ba
Ročište o pritvoru za predsjednika FBiH u 21 sat


U 21 sat će na Sudu BiH početi ročište kada će biti odlučeno o prijedlogu Tužilaštva BiH o jednomjesečnom pritvoru za predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, saznaje Glas Srpske.

Tužilaštvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje mjera pritvora za ukupno 9 osoba koje su uhapšene u jučerašnjim akcijama, pišu Nezavisne.com.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je ranije da se četiri osobe uhapšene u akciji "Memori" sumnjiče za organizovani kriminal i neovlašćen promet opojnim drogama.

"Bit će predložen pritvor za pet osumnjičenih iz akcije 'Patriot' i 'Pravda'. Prijedlog pritvora biće upućen za Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića. Ovi osumnjičeni su u prisustvu advokata ispitani od strane istražnog tima Tužilaštva BiH. Oni su se branili ćutnjom osim Jurčevića, koji je iznio svoju odbranu", naveo je Grubešić.

On je naglasio da će Tužilaštvo BiH predložiti 30 dana mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih jer neki od njih posjeduju dvojno državljanstvo. Dodao je da će pritvor biti predložen i zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice, dodao je on.

"Riječ je o najopsežnijoj akciji u postdejtonskoj BiH kada je riječ o koruptivnim djelima čiji su izvršioci visoki funkcioneri", rekao je Grubešić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak