Riješiti pitanje crkve na Budaku, ukop žrtava rizičan

Radiosarajevo.ba
Riješiti pitanje crkve na Budaku, ukop žrtava rizičan


U Memorijalnom centru Potočari danas je održana konstituirajuća sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice srebreničke tragedije, koja se dogodila u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. 

"Uputit ćemo pismo članicama PIK-a da pitanje crkve riješe. PIK je jedini organ koji može nešto odlučiti o ovom pitanju, jer sve drugo je iscrpljeno, u suprotnom nećemo sazivati sljedeću sjednicu Organizacionog odbora, pa ćemo vidjeti šta su konsekvence", izjavio je za Agenciju Fena Duraković. 

Za predsjednika odbora izabran je načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, potpredsjednici su muftija tuzlanski Vahid Fazlović, Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, i Mersed Smajlović, direktor ovog kompleksa. Izabrani su i predsjednici 12 pododbora, koji će na narednoj sjednici predložiti sve članove. 

"Ove godine dženaza je visokog rizika, zaista ne znam ko je spreman prihvatiti. Mi smo predložili da se ove godine dženaza odgodi i komomeracija, dok se ne riješi problem crkve na Budaku", kazala je za Fenu majka Hatidža Mehmedović

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković je kazao da najmanje žele da ne bude ukopa i komomeracije, ali također ne mogu se garantovati sigunost ljudima koji širom BiH, pa i svijeta dolaze na obilježavanje 11.jula, te između ostalog je rekao. 

"Očekujem da se pitanje crkve riješi na fin, a ne na grubi način, nego izmještanjem crkve na adekvatanu lokaciju tamo gdje će biti svrsishodno i gdje će osobe pravoslavne vjere moći obavljati svoje obaveze". 

Građani Srebrenice su spremni pomoći izgradnju crkve na drugoj lokaciji. Do sada za dženazu 11. jula identifikovane su 232 žrtve, a očekuje se da će do tog datuma broj identifikovanih biti duplo veći, čulo se na današnjoj sjednici ovog odbora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak