Rijaset negoduje zbog tema na sastanku u Karađorđevu

Radiosarajevo.ba
Rijaset negoduje zbog tema na sastanku u Karađorđevu

Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu medijskih izvještaja da je na sastanku u Karađorđevu razgovarano o Islamskoj zajednici i izboru reisu-l-uleme i oglasila se saopćenjem, javila je MINA.
 
"Pitanje izbora reisu-l-uleme je isključivo interno pitanje Islamske zajednice i muslimana koje se vrši u skladu s propisanim procedurama i normativnim aktima Islamske zajednice. Svi oni koji ovo pitanje pokušavaju smjestiti u drugačiji kontekst, te oni koji gotovo dvije godine prije provođenja izbora šire različite spekulacije i kreiraju ambijent tenzija i sukoba nisu dobronamjerni prema muslimanima i Islamskoj zajednici, ugrožavaju njen normalan rad i stabilnost“, stoji u saopštenju. 
 
Dodaje se da „protagonisti“ takvih priča imaju „nečasne ciljeve i interese“ te da je sve to na štetu Islamske zajednice i muslimana Bošnjaka.
 
Islamska zajednica s nevjericom prihvata medijske izvještaje da je na sastanku predsjednika država BiH, Turske i Srbije u Karađorđevu bilo riječi o Islamskoj zajednici i izboru reisu-l-uleme, odnosno da najviši državni i politički predstavnici triju država nisu imali važnijih i korisnijih tema za razgovor. 
 
„Da li je Islamska zajednica i izbor reisu-l-uleme glavno regionalno i evropsko političko i državno pitanje da to bude predmet razgovora na predsjedničkom nivou? Ako je zaista tačna ta informacija, učesnici sastanka u Karađorđevu su grubo prekršili autonomiju i slobodu Islamske zajednice, umiješali se u njena interna pitanja i pogazili temeljna prava muslimana Bošnjaka“, stoji u saopštenju.
 
Državni funkcioneri i politički predstavnici izabrani su da rješavaju probleme i teškoće države i naroda, a ne da se bave Islamskom zajednicom i njenim unutarnjim pitanjima, stav je Rijaseta.
 
Prema medijskim izvještajima na sastanku Abdulaha Gula, predsjednika Republike Turske, Borisa Tadića, predsjednika Republike Srbije, i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića, koji je održan 26. aprila u Karađorđevu u Srbiji, bilo je govora o Islamskoj zajednici, izboru reisu-l-uleme i navodnoj kandidaturi Muamera ef. Zukorlića na tu poziciju što ne bi bilo po volji Srbiji i Turskoj, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak