Retorika Peđe Kojovića je žalosna i boljševička

Radiosarajevo.ba
Retorika Peđe Kojovića je žalosna i boljševička

Uvažavajući zastupnika Peđu Kojovića i njegovu osobnu i stranačku borbu za evropsko odzravljenje bolesnoga bh. društva, odbijam i pomisliti da mu smeta to što agresiju na državu BiH nazivam agresijom, divljake s brda zlikovcima, fašiste fašistima, genocid genocidom, kao što nacionaliste svih boja smatram nacionalistima i fašistima.

Ovim je riječima delegat SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Hadžem Hajdarević, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba, odgovorio na jučerašnji blog Peđe Kojovića.

'Maliciozno i primitivno'

Da podsjetimo, Kojović, inače poslanik Naše stranke u Skupštini KS, jučer (24. aprila) je na svom 'zastupničkom' blogu objavio oštar tekst u kojem Hajdarevića 'proziva' zbog inicijative protiv bilborda u istorijskom dijelu Sarajeva, riječima:

„Nisam mogao/htio da se suzdržim, a da ga ne pitam prema kome je tačno ova inicijativa upućena; prema načelniku Opštine Centar, gradonačelniku ili premijeru, koji su svi, kao i poslanik koji "buni", iz iste stranke, SDP-a. (Možda je Hadžem 'Komšićev tim'?).“

Već u skupštinskim klupama, Hajdarević je Kojoviću odgovorio da njegov nastup smatra „malicioznim i primitivnim“. No, kako je Kojović polemiku preselio na internet, začinivši je pričom o Hajdarevićevim radu u časopisu Ljiljan, nismo mogli a da za komentar ne upitamo i Hajdarevića.

„Sad kad vidim za čim sve poseže zastupnik Kojović, šta ozmišlja, insiniuira i kleveće“, kazao nam je Hajdarević, „pomišljam da je riječ o jednoj, žalosnoj, bolesnoj, boljševičkoj retorici gdje me se, ni kriva ni dužna, dovodi u kontekste kojima ni duhom ni idejom ni stavom nisam pripadao, niti pripadam.“

Hajdarević, koji osim u Skupštini radi i na Institutu za jezike kao stručni saradnik, istakao je kako je rat sa porodicom proveo u Sarajevu, i da je dosta pisao, ne samo za Ljiljan.

'Vrlo sam ponosan'

„Danas sam vrlo ponosan što ni u jednom jedinom mome tekstu, istupu, kolumni, stavu, mišljenju, komentaru i reakciji, nema ni mrve nacionalističkog ili bilo kojeg drugog govora mržnje. A tuđe tekstove, mišljenja, istupe, paranoje i komentare, objavljene u Ljiljanu i drugdje nemam namjeru komentirati niti za njih mogu odgovarati“, decidan je naš sagovornik.

On je dodao da na Kojovićev istup uopće ne bi reagirao da nije bilo našeg poziva, te zaključio:

„Mene je jedna (...) spodoba koja se kao bori za zemaljska i nebeska prava Bošnjaka nazvala u jednoj drugoj insinuantnoj, ideološko-piromanskoj zanesenosti, advokatom velikosprske politike u BiH (Fatmir Alispahić, 2009, op.a). Sve to govori da su ovo teška i žalosna, naopaka i piromanska vremena, te da polemike nastojimo riješiti preko (indirektnih) riječi i ponekad vrlo pogrešnog razumijevanja i kontekstualiziranja tih istih riječi.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak