Republika Srpska nije država

Radiosarajevo.ba
Republika Srpska nije država


Nakon što je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej Republiku Srpsku nazvao „najmlađom srpskom državom“, oglasio se i Ured visokog predstavnika (OHR), podsjetivši da Republika Srpska nije država nego entitet, sastavni dio suverene države BiH.

„Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakav suverenitet entiteta, a ovlasti entiteta nisu izraz bilo kakve državnosti. Entiteti su uspostavljeni Daytonskim ustavom. Istovremeno, BiH je nastavila svoje postojanje kao država po međunarodnom pravu sa modificiranom unutrašnjom strukturom“, iznio je je zvaničan stav OHR-a, jedinog legitimnog tumača Daytonskog sporazuma, portparol Ureda Eldar Subašić.

On je u izjavi za BHT ocijenio kako je BiH država koja funkcionira po međunarodnom pravu sa modificiranom unutrašnjom strukturom

OHR je reagovao nakon što je patrijarh Irinej, na proslavi Dana RS 9. januara u Banjoj Luci, ovaj entitet nazvao „najmlađom srpskom državom“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak