Republici Srpskoj prijeti urušavanje iznutra

Radiosarajevo.ba
Republici Srpskoj prijeti urušavanje iznutra

Aktuelna vlast u Republici Srpskoj (RS) devalvirala je, ne samo privredu, nego i obrazovni i zdravstveni sistem i stoga se može konstatirati da su ugroženi temelji stabilnosti u RS, upozorio je danas član Glavnog odbora i poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Zoran Latinović.

"SDS zato upozorava, i to smo i nedavno učinili na Skupštini stranke, da RS-u prijeti urušavanje iznutra zbog postojećeg stanja u privredi i finansijama", rekao je Latinović, ističući da je za to odgovorna aktuelna vlast u RS-u koja ne preduzima ništa da bi spriječila te negativne pojave.

Da nisu optimistične informacije kada su u pitanju finansije i privreda, Latinović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ilustrirao podacima zvanične statistike u RS-u.

"Imamo alarmantne pokazatelje pada industrijske proizvodnje za prva dva mjeseca ove godine. Tako je u januaru, u odnosu na prošlu godinu, pad industrijske proizvodnje iznosio 12 posto, a u februaru čak 20 posto", rekao je Latinović i upozorio da su ovo uznemirujući podaci i da se to negativno stanje u privredi odrazilo i na punjenje budžeta.

Navodeći da je prosječna plaća u prošloj godini bila 809 KM, Latinović je rekao da je vrijednost potrošačke korpe prešla čak 1.835 KM.

"Ovakvo stanje se odrazilo i na punjenje budžeta RS i lokalnih zajednica. Vlada je, skrivajući od javnosti, a da bi smanjila deficit, nedavno ponovo posegla za sredstvima s posebnog računa u vrijednosti od 52 miliona KM", kazao je Latinović i podsjetio da još uvijek izvršna entitetska vlast nije vratila ranije pozajmice u iznosu od 190 miliona KM i da se dubioze u budžetu povećavaju, što se negativno odražava na stabilnost RS.

"Ponovo su u RS-u aktuelni štrajkovi, da se bune i studenti, koji ukazuju na kriminal i korupciju, kao i nepotizam na visokoškolskim ustanovama i poplavu diploma s privatnih fakulteta, koje se 'emituju' u većem obimu nego što to radi i Vlada kada emituje trezorske zapise i obveznice", rekao je Latinović.

Ukazao je i da je haotično stanju u javnim preduzećima, Željeznicama, Elektroprivredi i Šumama, gdje se gubici gomilaju, a niko za to ne odgovara.

"Sve to pokazuje da je sistem vrijednosti u RS-u dobro narušen i da se sve to radi pod pokroviteljstvom vladajuće stranke i da organizirani kriminal i kriminalne radnje dosežu do vrha SNSD-a, jer su javna preduzeća pretvorili u svoje stranačke filijale. Da li će vladajuća stranka uspjeti da se suoči s problemom i kriminalom u vlastitim redovima vidjećemo narednih dana, jer ima opravdanog revolta i u samom SNSD-u, a zbog stanje u kome se nalazi RS ", rekao je Latinović, dodajući da će ova godina biti presudna za mnoge građane RS u "očajnoj borbi za goli opstanak."

Zato je pozvao Vladu RS da 'raščisti' s kriminalom i korupcijom u svojim redovima i da se okrene podsticaju i konkurentnosti na tržištu i investicijama kako bi spasili radna mjesta, jer je RS dostigla rekordnu nezaposlenost od preko 155.000 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak