Reis šuti o Zukorlićevoj predsjedničkoj kandidaturi

Radiosarajevo.ba
Reis šuti o Zukorlićevoj predsjedničkoj kandidaturi


Iako je jasno kazao da stoji iza svega što čini i govori sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, njegov nadređeni, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, ipak se nije izjasnio o Zukorlićevoj kandidaturi za predsjednika Srbije.

Reis bi, svakako, imao pravo šutjeti kada pravila i legislativa IZ ne bi od njega zahtijevali reakciju. Vjerskim je službenicima, naime, prema odluci Rijaseta IZ zabranjeno bavljenje politikom. Premda se vjerski službenici često otvoreno miješaju u politiku, Zukorlić je to, ipak, učinio i formalno.

Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH, navodi kako se, prema odluci Rijaseta IZ u BiH, vjerski službenici ne mogu baviti politikom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Tom odlukom se IZ obavezala da neće promovisati nijednu političku stranku i istovremeno dala zabranu svojim službenicima, onima koji su u aktivnoj službi u IZ, da obnašaju političke funkcije. Jedan broj vjerskih službenika je dosad sankcioniran u vezi s tim pitanjem, odnosno opredijelio se za politiku i time izgubio mogućnost svog profesionalnog angažmana u IZ. Kakav će stav o tome zauzeti Rijaset, u ovom trenutku ja ne znam i bilo bi neozbiljno da prejudiciram“, ističe Softić.

Međutim, bivši predsjednik a danas potpredsjednik Sabora Edhem Bičakčić kaže kako ova pravila važe samo za prostor BiH, dok u Srbiji važe druga pravila.

„Što se tiče mešihata IZ u Srbiji, u Novom Pazaru, on je konstituent Sabora IZ u BiH, i to nije sporno, ali on je u cijelosti organiziran i postavljen u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije - dakle nikakve ingerencije osim nekog duhovnog vodstva koje se otjelovljuje kroz instituciju reisul-l-uleme, i ovaj vrhovni sabor IZ ne postoji i nema“, kazao je Bičakčić za RSE.

Ni Bičakčić ni Softić nisu isključili mogućnost da se na sjednici Sabora, koja će biti održana 14. aprila, neće naći i ovo pitanje, nakon čega će se Sabor i zvanično očitovati po ovom pitanju. Iz Rijaseta također nema zvaničnog stava.

„Rijaset IZ u BiH nije se određivao prema kandidaturi muftije Muamera Zukorlića na predsjedničkim izborima u Srbiji“, izjavio je glasnogovornik Ekrem Tucaković.

A upravo se od reisul-l-uleme IZ u BiH Mustafe efendije Cerića očekivalo da se oglasi u vezi s ovim pitanjem, tim prije što je muftiji Zukorliću do sada davao bezrezervnu podršku direktno zadirući u ingerencije IZ Srbije, ali i obraćajući se političkom vrhu Srbije u cilju zaštite Zukorlića:

„Ja i džanom i malom i svom svojom dušom podržavam to što radi Muamer Zukorlić, muftija sandžački, i sve to što on radi jeste i moja odgovornost, kao što je i ono što ja radim njegova odgovornost.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak