Reis odlučio: Bajram je u petak, a ne u četvrtak

Radiosarajevo.ba
Reis odlučio: Bajram je u petak, a ne u četvrtak


Prvi dan Kurban-bajrama u Bosni i Hercegovini i Saudijskoj Arabiji je u petak. U Turskoj, Albaniji, Makedoniji, primjerice, ovaj veliki muslimanski blagdan biće obilježen u četvrtak. Do danas se očekivalo da Bajram i u BiH bude obilježen u četvrtak.

Reis pisao vrhovnim autoritetima Turske i Saudijske Arabije

Spor je nastao, kao i nekoliko puta ranijih godina, jer saudijski autoriteti početke mjeseci po lunarnom kalendaru računaju po fizičkom viđenju mlađaka, dok se, recimo, turski autoriteti, kao i bosanskohercegovački, oslanjaju na dostignuća tehnologije i astronomije.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić donio je fetvu po kojoj su pripadnici i strukture Islamske zajednice u BiH dužni Bajram obilježiti u petak.

Kurban-bajram je usko vezan za Hadždž, godišnje hodoćašće Kabe u Mekki. Kurban-bajram uvijek dolazi dan poslije Dana Arefata, kada se milioni hadžija skupljaju na jednom mjestu, što simbolizira jedinstvo muslimana svijeta.

Upravo je poštivanje Dana Arefata glavni motiv i argument reisa Cerića da Bajram pomjeri s četvrtka na petak. Cerić je jučer mudro apelirao na vrhovne autoritete Saudijske Arabije i Turske da usaglase stavove, ali to nije urodilo plodom.

Zanimljivo je da je muvekit [stručnjak za kalendar] Islamske zajednice u BiH Mustafa Sušić danas za Dnevni avaz izjavio da je Bajram po kalendaru u četvrtak i da tako treba biti. Cerić se ipak vodio drugim argumentima i motivima.

U svojoj fetvi, reis Cerić ističe da se Islamska zajednica u BiH oslanja na astronomske procjene u svim drugim slučajevima, osim u slučaju Kurban-bajrama i Dana Arefata.

Pošto se kurbansko žrtveno klanje životinja ne može, po islamskom pravu, obaviti prije boravka na Arefatu, onda je nužno da prvi dan Kurban-bajrama mora biti dan poslije Arefata, ističe Cerić.

„Mi smo obaviješteni da su odgovorni za određivanje datuma stajanja na Arefatu donijeli odluku da je ove godine dan Arefata u četvrtak 25. 10. 2012. godine pa je stoga prvi dan Kurban bajrama u petak 26. 10. 2012. godine“, poručio je Cerić vjernicima.

Ovo je vjerovatno prvi put da se Islamska zajednica u BiH prilagođava saudijskim autoritetima, a ne većini drugih autoriteta i zajednica muslimana u Evrop i Aziji.

Ranijih godina je dolazilo do situacija da se saudijskim autoritetima u BiH prilagođavaju vehabije, odnosno sljedbenici selefijskog pokreta, a da se zvanična Zajednica pridržavala svog kalendara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak