Reis neće moći imati doživotni mandat

Radiosarajevo.ba
Reis neće moći imati doživotni mandat


Iako se mjesecima špekuliralo da bi Islamska zajednica u BiH mogla imati doživotnog poglavara (reisu-l-ulemu) do toga ipak neće doći, jer je takve prijedloge u utorak odbacila Ustavna komisija Sabora islamske zajednice BiH.

Predsjednik Ustavne komisije Jusuf Zahiragić za Dnevni avaz je potvrdio da je prihvaćen veliki broj amandmana na Ustav IZ BiH, ali nije htio precizirati o kakvim se tačno amandmanima radi.

Potvrdio je tak da će se u Ustav ugraditi odredbe koje podrazumijevaju „zaštitu časne institucije reisa“.

O amandmanima koje je Komisija prihvatila raspravljat će se na javnim raspravama i, u konačnici, na sjednici Sabora, kao vrhovnog zakonodavnog tijela IZ BiH.

Zahiragić sa zadovoljstvom ističe da su sve primjedbe i predloženi amandmani prihvaćeni jednoglasno, te da se rasprave moraju održati prije aprila, šest mjeseci nakon iste mandata sadašnjem reisu Mustafi ef. Ceriću.

Iako je Zahiragić o tome odbio govoriti, saznajemo da jedan amandman predviđa da  reisu-l-ulemi koji ne bude reizabran, odlukom Rijaseta budu dodijeljeni ured i određeni poslovi koje će obavljati do odlaska u penziju. Ali, istovremeno, ta osoba neće biti član Rijaseta. Također, jedan od amandmana predviđa i ukidanje funkcije zamjenika reisu-l-uleme.

Također, kako piše Avaz, predviđeno je da se ukine institucija naibu-reisa, zamjenika reisu-l-uleme.

Novim izmjenama precizirani su kriteriji koje mora zadovoljavati osoba koja pretendira na funkciju reisu-l-uleme. Pored „izrazitog ugleda i vjerskog obrazovanja“, kandidati ne mogu biti stariji od 60 i mlađi od 40 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak