Reis Cerić: Na Balkanu samo Bošnjaci nemaju državu

Radiosarajevo.ba
Reis Cerić: Na Balkanu samo Bošnjaci nemaju državu


Jedini narod na Balkanu koji nema svoju državu su Bošnjaci, a zbog stalnih manipulacija sa terminom vehabizma ovaj narod je stalno pod različitim vrstama optužbi, onako kako su optuživani Jevreji koji su preživjeli holokaust, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa ef. Cerić.

Portal Radio Sarajevo donosi najzanimljivije dijelove intervjua.

Vjera i politika

RSE: Koliko su, prema vašem mišljenju, gospodine Ceriću, vjera i politika u BiH povezane?
Cerić:
Takva pitanja su ostatak još tih recidiva koje mi imamo iz bivšeg režima, koji još uvijek živimo. Imamo ljude kojima su mozgovi zamrznuti u frižiderima komunističkih navika. A u tom pitanju implicitno podrazumijeva se da se vjera miješa u politiku, a da se politika ne miješa u vjeru.

RSE: Pa miješa li se?
Cerić:
Ono što ja mogu da kažem jeste da nije važno ko se bavi ili ne bavi vjerom i politikom, nego je važno kako se bavi. Pa vidite, najveće promjene u svjetskim, globalnim razmjerima su izveli ili poveli vjerski ljudi. Martin Luther King je poveo svjetsku revoluciju, ukinuo rasizam u Americi. Desmond Tutu u Južnoj Africi je bio na čelu odbora za istinu i pomirenje. I Mahatma Gandhi je bio vjerski lider koliko je bio i politički. (...) A kad dođemo u Sarajevo i kad razgovarate sa mnom, onda je najvažnije pitanje o tome - koliko se Vi miješate u politiku. Ja se samo miješam u ono što moram da radim. Miješam se u stvari bitne za život moga naroda, moje zajednice - i to je to. 

RSE: Sekularizam u BiH - kako vidite to pitanje?
Cerić:
To su ideološka pitanja. (...) Otiđite, recimo, u Općinu Bosanska Dubica, pa ćete vidjeti kad ulazite u Općinu ne znate da li je to crkva ili je općina. Kolijevka sekularizma je Engleska, a zaštitnica kršćanstva je kraljica - i ne vidim zašto bismo mi ovdje muslimani jedini morali bježati kad se spomene sekularizam i da nemamo pravo na ono što se zove država. Jer jedini narod na Balkanu koji nema svoju nacionalnu državu jesu Bošnjaci. Vidite, jedini Bošnjaci su narod o čijim ljudskim pravima nije vrijedno ni razgovarati, a kamoli ih ispunjavati.     

RSE: Kad sam vas pitala za sekularizam i za vjeru i politiku, pritom nisam mislila na Islamsku zajednicu, mislila sam na BiH.
Cerić:
Obično se to u Sarajevu - ja nisam čuo da se u Banjoj Luci govori o tome, nisam čuo u Mostaru, ali ja znam da se samo u Sarajevu govori o sekularizmu.



O Emiru Suljagiću


RSE: Kako vidite osude da je ministar (Suljagić) podnio ostavku pod pritiskom Islamske zajednice?
Cerić:
Ja ne znam zašto je on podnio ostavku. A mi smo tražili da podnese ostavku ili da promijeni odluku. On je promijenio odluku. Prema tome, to je za nas bilo sasvim dovoljno. Pazi, postoji Zakon o slobodi vjere, gdje zakon obavezuje ministra da osigura svima vjeronauku u školi. To je zakon.


RSE: Da, ali da druga djeca nisu diskriminisana.
Cerić:
Ministar je obavezan da i drugoj djeci zadovolji njihove zahtjeve. (...) Nije moja to obaveza. To je njegova obaveza. I na kraju, anketa je pokazala da većina roditelja hoće. (...) Zašto ne odete u Mostar pa da pitate zašto će njima dole katolištvo? Vama je samo problem islam. I samo su vam problem muslimani i samo su vam problem naša prava. Vi ne date našoj djeci da mi njih odgajamo kako mi hoćemo - i nakon genocida. Pa eto i vaša pitanja i način kako vi pitate - jer vi dolazite sa predrasudama na razgovor sa mnom.


Reisiu-l-ulema Mustafa ef. Cerić (Foto: RSE)

O vehabijama

RSE: Kakav je, inače, vaš stav o vehabijama u BiH i vehabizmu?
Cerić:
Šta je vehabizam? Jeste li vi slušali moju hutbu za Bajram? Jeste li pročitali našu hudbu koju su svi imami pročitali u hiljadu džamija u BiH? To je naš stav.

RSE: A možete li ga ponoviti - ne idu svi u džamiju i ne slušaju hutbu?
Cerić:
Ko su vehabije? Kažite mi ko su. Nas su proganjali, prije devedestih bili smo islamski fundamentalisti. Pa smo bili Turci. Mladić u Srebrenici kad je završio genocid šta je rekao? Nije rekao Bošnjake, nego je rekao: “Osvetili smo se Turcima.“ Je li tako? Ja ne znam koju etiketu vi sad hoćete, koja vam etiketa odgovara da o noj pričam. Jer mi smo pod optužbom za razne stvari. Niti znaju oni za šta nas optužuju, niti znamo mi za šta nas optužuju. (...) Vrlo je zanimljivo – počne se sa fundamentalizmom, sa Turcima, sa vehabijama, a završi se u logorima sa genocidom.

RSE: Logora više nema...
Cerić:
Nema za vas.

RSE: Nećemo ih prizivati...
Cerić:
Ne, ne, nama uvijek prijeti ta opasnost, da znate. (...) Vidite kako su Jevreji nastradali u holokaustu? Tako što su ih optuživali za sve i svašta.

RSE: Hoćete da kažete da je sada holokaust?
Cerić:
Vi mi kažite. Vi bi trebali da mene pitate kako se ja osjećam, a ne da oni kazuju mi kako bih se ja trebao osjećati i kako bih se morao osjećati.



Osumnjičeni, optuženi, osuđeni

RSE: Nedavno ste primili porodice optuženih za ratne zločine u Silosu.
Cerić:
Oni nisu optuženi. Oni su osumnjičeni.

RSE: Oni su optuženi. Jučer je bilo izjašnjavnje o krivnji. Optužnice su potvrđene.
Cerić:
Oni su osumnjičeni. Još nije presuda, još nisu optuženi.

RSE: Nisu osuđeni, a optuženi jesu.
Cerić:
Dakle, oni su osumnjičeni za to. Mi tražimo samo da se istina utvrdi što je bilo. Ako ste čitali moju hudbu, ja sam jasno rekao da istinu treba kazati bez obzira kakva je, ali isto tako ćemo se suprotstaviti svakoj laži i hajci za koju mi znamo iz bivših vremena.

RSE: A treba li, možda, ostaviti pravosudnim institucijama da utvrde istinu?
Cerić:
Jeste - kada biste i vi mediji ostavili. Ja bih ostavio to, kada biste i vi mediji ostavili, kad ne biste vršili harangu i vodili psihološki rat protiv nas Bošnjaka jer treba izjednačiti dželata i žrtvu i treba kazati kao svi su isti.

RSE: Ko to radi, gospodine Ceriću? Ko u Sarajevu medijski osuđuje Bošnjake?
Cerić:
Ja ne znam da li ste vi pratili našu debatu - pa ako vam ja kažem da jedino zlo koje postoji u BiH su islam i Islamska zajednica. Pročitajte neke portale, pa ćete vidjeti.

RSE: Nemojte pojedinačne ocjene. Nego pitam vas ko vrši tu vrstu medijske propagande u Sarajevu?
Cerić:
Je li vi čitate dnevno ovu štampu u Banjoj Luci koja izlazi?


Izbor novog reisa

RSE: I za kraj - slijedi  izbor novog reisa Islamske zajednice u BiH. U kom pravcu će taj izbor ići? Možete li vi ponovo obnoviti mandat, ili?
Cerić:
Islamska zajednica ima svoja normativna akta, ima svoje komisije, ima svoj sabor. Sve će biti onako kako je po pravilima, akobogda. Hvala vam.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak