Rehn: Zatvaranje OHR-a uslov za sticanje statusa kandidata

Radiosarajevo.ba
Rehn: Zatvaranje OHR-a uslov za sticanje statusa kandidata


Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je u srijedu na press-konferenciji u Briselu prezentirao godišnji izvještaj Evropske komisije o proširenju Evropske unije.

Politički ćorsokak u Bosni i Hercegovini


Govoreći o Bosni i Hercegovini Rehn je podsjetio da je zajedno sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i Jamesom Steinbergom, zamjenikom državnog sekretara SAD-a, boravio tokom prošle sedmice u Sarajevu i razgovarao s domaćim liderima.

„Sastali smo se političkim liderima kako bi se prevazišao politički ćorsokak u kojem je zemlja zaglavila tokom prošle godine. Idemo tamo opet sljedeće sedmice“, poručio je evropski komesar za proširenje.

Odlazak OHR-a uvjet za status kandidata

Rehn je jasno naglasio da Bosna i Hercegovina s Uredom visokog predstavnika međunarodne zajednice ne može biti kandidat za članstvo u Evropskoj uniji: „Želimo da Bosna i Hercegovina bude pouzdan pretendent na članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Ali da bi došlo do toga, BiH mora stati na vlastite noge te upravljati sobom bez prisustva OHR-a. Da bude jasno, aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u EU biće razmatrana samo onda kada OHR bude zatvoren.“

Ustavna reforma apsolutno neophodna

Još jednom je naglašena neophodnost ustavne reforme i funkcionalnosti državnih vlasti i institucija, jer Evropska unija pregovara samo s državama. „Bosna i Hercegovina mora reformirati svoj ustav kako bi institucije učinkovito radile prije nego Komisija zemlji dodijeli status kandidata. BiH će, kao i svaka druga zemlja, morati biti u poziciji da potpuno prihvati, implementira i izvršava zakone i pravila Evropske unije.“

Posljednja šansa od strane EU i SAD-a

Rehn je, kao i tokom cijelog govora o Bosni i Hercegovini, bio apsolutno otvoren i govorio je jasnim jezikom upozorenja i poziva na dogovor i saradnju. U tom kontekstu je naglasio da sadašnji angažman SAD-a i EU ne znači da će stav ovih zemalja uvijek biti isti ako domaći lideri ne budu sarađivali.


Rehn, Bildt i Steinberg u Butmiru, Foto: REUTERS

„Evropska unija i Sjedinjene Američke Države rade ovih dana zajedno s bosanskohercegovačkim liderima na tome da se ubrza početak euroatlantskih integracija BiH. Ali ne možemo mi željeti nešto takvo više nego oni. Vjerujemo da će prvi pozitivni koraci napravljeni prošle sedmice u Sarajevu biti pretočeni u dogovor tokom sljedeće sedmice. Ovo je prilika koja se neće ponovo uskoro javiti i zato ne smije biti propuštena. Sada je pravo vrijeme da se postigne dogovor, prije nego počne predizborna kampanja za jesenje izbore u sljedećoj godini“, naglasio je Rehn.

Uloga građana u evropskim integracijama BiH


Evropski komesar za proširenje na današnjoj press-konferenciji, predstavljajući Izvještaj i govoreći o situaciji i položaju Bosne i Hercegovine naglasio i važnost uloge građana u cijelom procesu.

„Lideri, a prije svega građani, Bosne i Hercegovine moraju jasno odlučiti: žele li da njihova zemlja ostane za susjednim zemljama, sa pridruženim partnerstvom i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju ili žele djelovati zajedno, ozbiljno težeći ka članstvu u Evropskoj uniji, što podrazumijeva mnoga prava i obaveze. Nadam se, za dobro svih stanovnika Zapadnog Balkana, da će bosanskohercegovački lideri iskoristiti priliku i postići dogovor. Evropska unija i SAD maksimalno su angažirane jer želimo napredak Bosne i Hercegovine“, zvanični je stav Evropske komisije, odnosno Evropske unije.

Kourkoulas preda Izvještaj Nikoli Špiriću

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas šefa Delegacije Evropske komisije u BiH ambasadora Dimitrisa Kourkpulasa, saopšteno je u srijedu iz Vijeća ministara.

Ambasador Kourkoulas je uručio predsjedavajućem Špiriću Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH.

Predsjedavajući Špirić je naglasio neophodnost kreiranja pozitivne političke atmosfere kako bi što efikasnije bili ispunjavani uslovi u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Špirić je ocijenio i da od aktuelnih razgovora, koje vode visoki zvaničnici SAD, EU i Švedske sa liderima političkih partija u BiH, zavisi i uspjeh u ispunjavanju uslova i prevazilaženju izazova koji stoje pred BiH u procesu evropskih integracija.

Vezano

Moore: Aktivni razgovori sa bh. liderima
Prijelomni trenutak za BiH

Financial Times: Bh. mreža ćorsokaka
Valentin Inzko: Riječi o novom ratu strijele su za dušu
Mesić: Neka odstupe svi koji ne žele da Bosna opstane

DW: Pesimistične procjene o reformi Ustava BiH
Denis Romac: Obamin "soft power" na Balkanu

Kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak