Rehn: Zabrinuti smo zbog političke blokade

Radiosarajevo.ba
Rehn: Zabrinuti smo zbog političke blokade

Foto: Getty Images

"Sutrašnji sastanak sazvali smo jer smo zabrinuti zbog političke blokade koja u velikoj mjeri sprječava prije svega evropski put BiH, članstvo BiH u NATO-u, ali i dobijanje viznih olakšica", izjavio je večeras po dolasku u Sarajevo evropski komesar za proširenje Olli Rehn.

Rehn je predstavnicima medija kazao da je u Sarajevo došao zato što "nam je stalo do BiH i njenih građana i zato što želimo pomoći da se ubrza proces evropskih integracija u BiH".

"U posljednje vrijeme BiH zaostaje za susjedima i vjerujem da će predstojeći susreti stvoriti priliku da BiH snažnije zakorači prema EU", kazao je Rehn.

Dodao je da će sutra u Butmiru nastupiti s određenim strateškim prijedlozima, ali nije želio precizirati o čemu se radi, rekavši da će "o njima razgovarati s liderima političkih stranaka u BiH".

"Ono što očekujemo je ispunjavanje preostalih uslova u cilju transformacije Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU, a potrebne su nam i određene izmjene Ustava BiH kako bismo pojačali operativnost institucija BiH", izjavio je Rehn.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak