Reforma pravosuđa BiH ako RS odustane od referenduma

Radiosarajevo.ba
Reforma pravosuđa BiH ako RS odustane od referenduma

EU je ponudila vlastima Republike Srpske da ponište odluku o održavanju referenduma, a zauzvrat bi međunarodna zajednica inicirala i provela temeljitu reformu pravosuđa BiH, saznaje Dnevni avaz.

Ova ponuda je RS-u odaslana prije nekoliko dana, a na Miloradu Dodiku je da ponudu prihvati ili odbije. U EU smatraju da bi se ovakvim kompromisom izbjeglo održavanje referenduma, ako bi se RS-u dao ustupak koji bi u javnosti mogao opravdati odustanak od referenduma, tvrdi anonimni visoki diplomata za Avaz.

Ukoliko se ponuda prihvati, međunarodna zajednica bi, a prvenstveno EU, osigurala sveobuhvatnu reformu bh. pravosudnog sistema u najkraćem mogućem roku, a s druge strane u BiH bi se formirala državna vlada.

U suprotnom, visoki predstavnik imao bi punu podršku EU da djeluje odlučno, poništi referendum te poduzme i sve druge potrebne korake. O kakvim se koracima radi - Avazov izvor nije želio precizirati, ali smatra da će RS prihvatiti ponudu te da je i vjerovatno da će Dodik otezati što više može kako bi dobio još neki ustupak, ali da je svjestan da je EU odlučna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak