Refik Lendo: "Trojka još jednom trgovala interesima države, pristali na zahtjeve SNSD i HDZ"

15
Radiosarajevo.ba
Refik Lendo: "Trojka još jednom trgovala interesima države, pristali na zahtjeve SNSD i HDZ"

Evropska komisija zvanično je potvrdila da je Program reformi kojeg je vladajuća koalicija Trojke, SNSD-a i HDZ-a dostavila Briselu nepotpun dokument u kojem nedostaju ključne mjere na kojima je Evropska komisija insistirala, a koje se odnose na popunjavanje Ustavnog suda BiH i poštivanje njegovih odluka, te uklanjanje entitetskog veta pri odlučivanju u Konkurencijskom vijeću i Vijeću za državnu pomoć Bosne i Hercegovine", izjavio je danas, 2. oktobra, Refik Lendo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (SDA).

On je stava kako ova odluka Evropske komisije u potpunosti potvrđuje ispravnost stava kantonalnih premijera iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji su uz saglasnost dostavili i uslov da se ove ključne mjere ugrade u Program reformi.

"Činjenica da je Trojka pristala na usvajanje Programa reformi bez ključnih reformi koje jačaju državu i njene institucije čine funkcionalnijim potvrđuje da su zarad stranačkih i ličnih interesa još jednom trgovali interesima države i pristali na zahtjeve SNSD-a i HDZ-a. Raniji pokušaji prebacivanja odgovornosti na kantonalne premijere iz SDA ovom su potvrdom iz Evropske komisije u potpunosti obesmišljeni, te je sada jasno da vladajuća koalicija zbog svojih sebičnih interesa propustila priliku da Bosna i Hercegovina dobije sredstva Evropske unije u početnom iznosu od 140 miliona KM, a zatim u ukupnom iznosu od oko dvije milijarde KM", podvukao je Lendo. 

Ministar Nešić imao verbalni sukob sa suspendovanim policajcem u Sarajevu: 'Niko me neće ušutkati'

Naglasio je kako pozdravlja "stav Evropske komisije koja je, za razliku od Trojke, odlučila štititi interese države Bosne i Hercegovine": "S druge strane, pozivam vladajuću koaliciju da hitno usaglase dokument u skladu sa preporukama i zahtjevima Evropske komisije i da na taj način spriječe mogućnost da Bosna i Hercegovina postane jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala bez sredstava iz Plana rasta."

Podsjetimo, Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende, jer predstavnici četiri kantona nisu dali saglasnost na predloženi nacrt dokumenta. Saglasnost na Nacrt reformske agende nisu dali Srednjobosanski kanton, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, te Unsko-sanski kanton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak