Rebalans bužeta RS objavljen bez saglasnosti Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Rebalans bužeta RS objavljen bez saglasnosti Bošnjaka

Distribucija Službenog glasnika Republike Srpske, u kojem je objavljena Odluka o rebalansu entitetskog budžeta za 2009. godinu počela je u ponedjaljak, javlja BHT.

Službeni glasnik sa pomenutom odlukom Narodne skupštine RS objavljen je zadnjeg dana prošle sedmice, kako je i najavio entitetski premijer Milorad Dodik, bez saglasnosti Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Edin Ramić kazao je kako je objavljivanje rebalansa budžeta bez saglasnosti Bošnjaka 'neustavno, nezakonito i čini besmislenim postojanje Vijeća naroda u RS'.

Klub Bošnjaka: Očekujemo reagovanje Ustavnog suda i OHR-a

Generalni sekretar Narodne skupštine RS, Ranko Karapetrović kaže da su, prema poslovniku o radu Vijeća naroda, bošnjački delegati imali rok od sedam dana da se izjasne o aktima Skupštine i 'eventualno pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa'.

„S obzirom na to da nisu iskoristili to pravo, nema nijednog razloga da akti ne budu objavljeni”, rekao je Karapetrović za Blic.

Ured visokog predstavnika nije reagovalo na ovaj potez Vlade RS. U kratkom komentaru njihovog glasnogovornika rečeno je samo da su procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa različite u RS-u u odnosu na Federaciju BiH.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda krajem jula stavio je veto na donošenje Odluke o rebalansu budžeta za 2009. godinu, čime je blokirana zakonodavnu aktivnost u RS-u budući da se Vijeće naroda RS-a odnosno klubovi konstitutivnih i ostalih naroda moraju izjasniti o svim usvojenim zakonima u Narodnoj skupštini.

Polovinom prošlog mjeseca, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a obustavio je rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi Poslovnik o svom radu s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, a kako se više ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

Bošnjački delegati su zauzeli takav stav nakon odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a od 8. jula po kojoj je stupio na snagu Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a kojim se briše prefiks „bosanski“ iz naziva općina Brod i Kostajnica.

Objavljivanjem u Službenom glasniku, Odluka je stupila na snagu.

Da li je procedura provedena na zakonit način, neće se znati do septembra jer su sudije Ustavnog suda RS-a na kolektivnom godišnjem odmoru.

Vezano:
Klub Bošnjaka: Veto na rebalans budžeta

Blokada institucija RS?

BHT/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak