Reakcije na napad na Ambasadu SAD

Radiosarajevo.ba
Reakcije na napad na Ambasadu SAD

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon izrazio je zahvalnost za brz odgovor lokalnih policijskih snaga čije akcije su zaustavile napad na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu.

"SAD su prijatelji građana BiH i mi smo ovdje da ostanemo dugoročno, te ćemo nastaviti pružati podršku građanima i vlastima BiH. Nadam se da će ovaj događaj utjecati na to da se građani BiH ujedine i zajednički rade na tome da postanu dio Evrope", izjavio je Moon za Federalnu televiziju.  

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen najoštrije osuđuje današnji teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Taj čin gradonačelnik smatra napadom na državu Bosnu i Hercegovinu, na njene dokazane prijatelje kakve su Sjedinjene Američke Države, ali i napadom na glavni grad Sarajevo, što se neće tolerisati.

Gradonačelnik je u poslijepodnevnim satima posjetio ranjenog policajca u Općoj bolnici Abdulah Nakaš. Gradonačelnik Behmen je pozvao građane Sarajeva na mir i dostojanstvo u ovoj vrlo teškoj situaciji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da je ovaj čin istovremeno atak na BiH i sve njene građane, kao i na zajedničke vrijednosti i uvjerenja.  

Komšić je rekao da BiH nije utočište terorista, niti njeni narodi podržavaju bilo šta što može ugrožavati mir, bezbjednost i bilo čiji život.  U saopštenju iz Komšićevog kabineta se navodi da se ovaj teroristički akt dogodio tokom boravka ministara inostranih poslova Izraela i Palestine u BiH, vjerovatno u namjeri da se ozbiljno poljulja ugled BiH kao bezbjedne zemlje.

Komšić je naglasio da su službe bezbjednosti i sve policijske agencije u BiH sposobne garantovati bezbjednost svim američkim građanima i diplomatskim predstavnicima, te spremne preduzeti sve mjere da bi se ta bezbjednost ostvarila.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najoštrije je osudio današnji napad na Američku ambasadu u Sarajevu.

„Najoštrije osuđujem teroristički napad na Ambasadu SAD u BiH. Od nadležnih organa očekujem hitnu i efikasnu istragu o ovom bezumnom činu. Izražavam podršku američkom ambasadoru Patricku Moonu i osoblju Ambasade SAD u BiH. 

Izetbegović osudio teroristički napad u Sarajevu

Amerika je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. Američka vlada i narod bili su uz nas u najtežim trenucima u historiji i niko nema pravo ugrožavati prijateljske odnose naše dvije zemlje“, navodi se u saopćenju koje je, povodom terorističkog napada na Američku ambasadu, uputio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.  

Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke je povodom napada izjavio:

"U nekoliko posljednjih saopćenja smo upozoravali da svakodnevna ratnohuškačka politička retorika, politiziranje vjere, a sve to u ambijentu ekonomskog i političkog nasilja nad građankama i građanima BiH, predstavljaju plodno tlo za pojavu terorizma. Kriminaliziranoj politici odgovara odsustvo reda i zakona u državi, jer odvlači pažnju od zloupotrebe vlasti.

Danas smo, nažalost, svi bili svjedoci u kakvu nas budućnost vodi siromaštvo i beznađe koju proizvode vladajuće ideologije. Brza i adekvatna intervencija sarajevske policije spriječila je tragediju ogromnih razmjera, ali ako se način razmišljanja među onima koji u ovom trenutku imaju vlast značajno ne promjeni, bojim se da je ovo samo uvod u ono što nas čeka. “

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović je povodom napada izjavio:

„Današnji teroristički akt u Sarajevu zaslužuje najoštriju osudu i pozivam državne službe sigurnosti da u najkraćem mogućem roku otkriju i počinitelje, i nalogodavce i motive ovog gnusnog čina.

Napad  na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država i policajce naše zemlje treba smatrati napadom na državu Bosnu i Hercegovinu. On nas na najsuroviji način upozorava da u borbi protiv terorista i ekstremista ne smijemo posustajati. Terorizam nema naciju i vjeru i moraju mu se suprotstaviti sve progresivne snage u Bosni i Hercegovini u svijetu."

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje današnji napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kojom prilikom je ranjen i pripadnik Ministarstva sigurnosti BiH koji je radio na osiguranju zgrade Ambasade. 

„Činjenica da je ovom prilikom ranjen i pripadnik Ministarstva sigurnosti BiH predstavlja i direktni udar na institucije i sigurnost u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo sigurnosti će poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da zaštiti građane Bosne i Hercegovine, kao i diplomatska predstavništva u našoj zemlji", istaknuo je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH istaknuo je da treba otkriti i odgovorne za prisutnost ideologije kojoj napadač pripada u našoj zemlji.

Radončić ističe da obračun s ovom vrstom terorizma treba početi tako što će se utvrditi koji su politički projekti i vladajuće grupe  prije 20 godina omogućili uvoz ideologija koje nisu bile prisutne na ovim prostorima i tako otkriti mrežu i potencijalne počinitelje užasnih zločina i nedjela koja ovu zemlju, na najnegativniji način, ponovo dovode u udarne termine svjetskih televizija i naslovnice novina.  

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak