Reakcije na Inzkovo poništenje zaključaka NSRS-a

Radiosarajevo.ba
Reakcije na Inzkovo poništenje zaključaka NSRS-a


Osvježeno u nedjelju izjavom Havijera Solane

U potpunosti podržavam odluku ambasadora Valentina Inzka da iskoristi bonske ovlasti kako bi poništio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), izjavio je visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

"Ti zaključci nisu prihvatljivi. Svi napori su učinjeni da ne dođe do toga. To je bilo jedino moguće rješenje. To je odluka i odgovornost Ureda visokog predstavnika, i nije u nadležnosti EU, ali je u potpunosti podržavam. Sada se lideri Bosne i Hercegovine moraju usmjeriti na neophodne napore kako bi vratili zemlju na putu ka evropskim integracijama. Ne smije se gubiti više vremena", izjavio je Solana povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da stavi van snage zaključke NSRS od 14. maja.
....

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je kako je odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH zaštićen Daytonski sporazum, dodavši da je on trebao biti zaštićen i ranije.

"Nakon ove odluke na dnevni red se vraća obaveza donošenja Ustava za jednu funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu i to se mora uraditi u narednih šest mjeseci. U protivnom dolazimo u jednu novu kriznu spiralu", kazao je Lagumdžija u izjavi Feni komentirajući odluku visokog predstavnika.

Po njegovim riječima tekst odluke je naznačio ono što SDPBiH govori već desetak dana a to je da zaključci Narodne skupštine RS dovode u pitanje Ustav BiH a time samim poništavaju legalitet postojanja RS.

"Republika Srpska ne postoji bez Daytona a Bosna i Hercegovina postoji sa Daytonom, što vrlo jasno proizilazi iz zaključka visokog predstavnika koji je sastavni dio ove odluke", istaknuo je Lagumdžija, navodeći da su zaključcima NSRS ugroženi nadležnosti BiH i Ustav BiH kao Aneks 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i pozicija opstojnosti RS-a.

Odluka visokog predstavnika, kazao je Lagumdžija, treba biti poruka Miloradu Dodiku i drugima da avantura u koju je Dodik poveo Republiku Srpsku može završiti nestankom RS-a.
...

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić izjavio je da nije zadovoljan odlukom visokog predstavnika jer nije sankcionisao odgovorne za antidejtonska ponašanja.

Tihić je kazao da to daje povoda i na određeni način pravo drugima da se antidejtonski ponašaju jer nema sankcija.

"Na ovaj način OHR i uopće međunarodna zejdnica gube svaki autoritet i ovaj primjer konkretno pokazuje šta će se desiti ukoliko se ukine OHR jer ne postoje bh. instuticije koje mogu zaustaviti, a pogotovo sankcionisati antidejtonsko djelovanje" kazao je Tihić Feni, komentarišući odluku visokog predstavnika kojom je stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

"Ovom odlukom pokazana je nemoć, neodlučnost, neprincipijelnost međunarodne zajednice jer ni u jednom pravnom sistemu i poretku u svijetu ne postoji ovakva mogućnost da se kaže da je neko kriv, a da nema sankcija", dodao je Tihić.
...

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je najoštriji protest zbog odluke visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja 2009. godine, te najavljuje da će, u konsultaciji sa predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem i predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, zatražiti hitno sazivanje sastanka lidera političkih stranaka iz RS-a u vezi sa novonastalom situacijom.

Dodik je poručio da će on lično i Vlada nastaviti da „brane ustavne nadležnosti RS-a i suprotstavit će se svim neustavno prenesenim nadležnostima i nametnutim odlukama, kao što je to slučaj i sa Sudom i Tužilaštvom BiH, jer za to nije bilo saglasnosti RS-a“.

Uz podsjećanje da je Narodna skupština RS-a izraz demokratske volje građana iskazane na slobodnim izborima i najviši reprezentativni zakonodavni i kontrolni organ utom bh.entitetu, Vlada je ocijenila da je poništavanje skupštinskih zaključaka, kao izraza političke volje narodnih poslanika, izabranih neposrednom voljom građana RS-a, „suprotno modernoj demokratskoj praksi i usmjereno na gušenje osnovnih ljudskih i demokratskih sloboda, čime se nastoji ukinuti pravo na različito mišljenje“.
...

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić smatra da je očekivana odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je upotrijebio svoja ovlaštenja i stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, ali i dodaje da se tom odlukom ništa neće riješiti i da će BiH ući u novu krizu.

Napominjući da su takvu Inzkovu odluku i politički analitičari i opća javnost očekivali, Ivanić je Feni kazao da on lično misli da to nije neko posebno iznenađenje niti rješenje za situaciju u kojoj se nalazi BiH.

„Moje viđenje je da ovo pokazuje svu dubinu razlika koje postoje u BiH i s kojima se ona generalno suočava. Ništa posebno se ovim neće riješiti, samo će se identifikovati unutrašnji problemi“, rekao je lider PDP-a.

Iznio je i stav da „ulazimo u jednu novu fazu krize koja će ko zna koliko trajati i kakav će rezultat imati“.
...

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Šefket Hafizović pozdravio je odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je upotrijebio svoja ovlaštenja i stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa ustavnih nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, iako je, kako ističe, došla sa zakašnjenjem.

Hafizović smatra da je Inzkov potez i jedina odluka koja se očekivala, ali da je uslijedila sa popriličnim zakašnjenjem.

„Inzko je uradio jednu stvar koju je na osnovu svojih ovlaštenja morao donijeti još 12. juna kada je istekao njegov rok da entitetski parlament poništi snage svoje zaključke. On je svjesno ili nesvjesno svojim oklijevanjem podržao antiustavno djelovanje, ali smatram da je i morao obaviti sve konsultacije“, rekao je Hafizović.
...

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić smatra da je ukidanjem zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS na BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko upotrebom "bonskih" ovlaštenja, pokazao da institucije RS i BiH nemaju demokratski kapacitet da same donose odluke.

On je iznio i stav da skupštinski zaključci od 14.maja i nisu, kako kaže, bili neki „značajan momenat" i da mu se iz ove perspektive čini da se radilo o unaprijed dogovorenoj igri i planu.

Bosić je ipak dodao i da Inzkova odluka o stavljanju van snage skupštinskih zaključaka „ništa ne znači, jer su oni izražena politička volja Narodne skupštine RS, koja bi trebalo da obavezuje sve one koji donose odluke uime RS-a, uključujući i Savez nezavisnih socijaldemokrata i njegovog lidera Miliorada Dodika".
...

Hrvatska demokratska zajednica BiH smatra da je očekivana odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

"HDZBiH je isticao i ponovno ističe da se mora nastaviti sa stvaranjem pozitivne klime za donošenje ključnih odluka za evropsku budućnost BiH i mi stojimo i dalje na tragu prudskog procesa i smatramo da on nema alternativu kada je riječ o donošenju takvih ključnih odluka", kazao je glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota.
...

Sjedinjene Američke Države podržavaju odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o stavljanju van snage zaključaka koje je Narodna skupština Republike Srpska usvojila 14. maja u vezi sa "Informacijom o efektima prijenosa ustavnih ovlaštenja sa RS-a na institucije BiH".

Kako je rečeno iz Američke ambasade u BiH, visoki predstavnik ima ovlasti da radi na pitanjima za koja zaključi da predstavljaju antidaytonsku aktivnost u BiH.

"Očekujemo da svi poštuju i da se pridržavaju odluka visokog predstavnika kao i da ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa Daytonskim sporazumom", ističu iz Ambasade.
...

Britanska vlada je jasno istakla da zaključke Narodne skupštine Republike Srpske vidi kao jedan ozbiljan problem koji treba riješiti.

"Žao nam je što pokušaji pronalaska rješenja ovog pitanja putem pregovora i dijaloga sa vlastima Republike Srpske nisu bili produktivni", navodi se u saopćenju Britanske ambasade u Sarajevu.

"U potpunosti podržavamo odluku visokog predstavnika da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. Uvjereni smo da je ova odluka potpuno u skladu sa njegovim dužnostima određenim Općim okvirnim sporazumom za mir", ističe se u saopćenju.

Britanska vlada je pozivala političare u Bosni i Hercegovini da zaključe ovo pitanje i da se usredoče na ključne prioritete s kojima se zemlja suočava poput ispunjenja pet ciljeva i dva uslova koje je Vijeće za provedbu mira postavilo kao uslov za tranziciju OHR-a, progresa u reformama neophodnim za dalji napredak na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, te formiranju strateškog odgovora na učinak globalne ekonomske krize.

SRNA/FENA/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak