Reakcije iz RS-a na puštanje generala Divjaka

Radiosarajevo.ba
Reakcije iz RS-a na puštanje generala Divjaka

Političari u Republici Srpskoj ocijenili su odluku suda u Kornburgu o puštanju na slobodu bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka, osumnjičenog za ratni zločin u Dobrovoljačkoj, očekivanom nakon što je austrijski ministar inostranih poslova Mihael Špindeleger izjavio da je njegovo izručenje Srbiji "nezamislivo".

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, ocijenila je da ovaj slučaj potvrđuje nesposobnost pravosuđa BiH da procesuira ratne zločine koji su počinjeni u Dobrovoljačkoj ulici, ali i drugim mjestima na kojima su stradali Srbi, prenose "Nezavisne novine".

"Sada plaćamo danak ovakvom nakaradnom pravosuđu i svi građani sa ogorčenjem prihvataju činjenicu da se ne procesuiraju i kažnjavaju odgovorni za ratne zločine nad srpskim narodom", kaže Majkićeva.

Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, rekao je da je cijeli slučaj skandalozno vođen u austrijskom pravosuđu, navodeći da je očito posrijedi bilo uplitanje politike u puštanje Divjaka.

"RS zbog toga mora preispitati odnos prema takvim postupanjima i zaštiti srpski narod", ističe Ćuzulan.

Lider DNS-a Marko Pavić ocjenjuje neprihvatljivim da je se državni organi, kao što su članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, stavljaju u odbranu osumnjičenih ratnih zločinaca.

"Međunarodna zajednica, takođe, zastupa dvoličnu politiku različitih aršina prema Srbima i Bošnjacima. To potvrđuje i izjava ministra inostranih poslova Austrije koja je praktično utrla put odluci suda u toj zemlji za puštanje Divjaka iz pritvora", smatra Pavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak