Razmatra se rebalans ovogodišnjeg budžeta

Radiosarajevo.ba
Razmatra se rebalans ovogodišnjeg budžeta

U oba doma Parlamenta Federacije BiH ove sedmice je najavljena poslanička rasprava o rebalansu ovogodišnjeg entitetskog budžeta koji predlaže federalna vlada.

Prema najavama, rebalans će ovog utorka razmatrati Predstavnički dom, a četvrtak i Dom naroda na svojoj sjednici. Nisu predviđeni "tektonski poremećaji" u budžetu, generalna je ocjena ministra finansija Ante Krajine o rebalansu.

Najavljeno je uvećanje ukupne budžetske cifre za 2,15 posto i predložene određene uštede u mnogo stavki te uvećanje transfera za ratne i neratne invalide.

Ministar Krajina, koji je po preuzimanju aktuelne dužnosti u martu ove godine zatečeni budžet uporedio u federalnom parlamentu s "pacijentom kojem je potrebna intenzivna njega", za sadašnje stanje kaže da je "još na intenzivnoj njezi". Krajem marta ove godine, nedugo pošto je formirana vlada, Parlament je na njen prijedlog odobrio da ovogodišnji entitetski budžet iznosi 1.699.318.442 KM i na prihodovnoj i rashodovnoj strani.

Premijer Federacije Nermin Nikšić, kao i ministar Krajina, obrazložili su tada da je budžet prvenstveno socijalnog karaktera jer je najviše novca planirano za te kategorije. Najavili su skori rebalans. Parlamentu je u martu ponuđen na izjašnjavanje budžet za 2011. čije je osnove programirala prethodna vlada.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak