Razgovor s dužnosnicima SAD-a o prebivalištu

Radiosarajevo.ba
Razgovor s dužnosnicima SAD-a o prebivalištu

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su danas u Srebrenici sa stanovnicima tog grada kojima je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) na nezakonit način poništio prebivališta i lične karte
 
"Interesovanje američkih dužnosnika za dešavanja u Srebrenici, samo je još jedan pokazatelj da MUPRS-a vrši sistemsko rušenje Daytona i Aneksa 7, kao i da se na prostoru Republike Srpske svakodnevno krše osnovna ljudska prava i vrši diskriminacija povratnika u odnosu na ostale građane u entitetu Republika Srpska", navode iz Koalicije "Prvi mart". 
 
Almir Salihović, aktivist Građanske koalicije "Prvi mart", nakon razgovora s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država naglasio je da ta posjeta djeluje ohrabrujuće za Koaliciju "Prvi mart".
 
"Predočili smo sve dokaze, nakon čega su predstavnici SAD-a razgovarali s građanima Srebrenice kojima su oduzete lične karte i prebivalište
 
Nas u 'Prvom martu' ohrabruju zanimanja i stavovi predstavnika Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Istovremeno smo tužni i zabrinuti zbog kršenja i suspendovanja Aneksa 7., na što jedino u Sarajevu šute, te očekujemo uskoro i od njih jasan stav", kazao je.  
 
"Iz Koalicije 'Prvi mart' nedavno su javnosti predočili konkretne slučajeve gdje su građanima koji su rođeni i imaju imovinu u Srebrenici oduzeti dokumenti, što je jasno dalo sliku da su službenici MUPRS-a ovim radnjama prekršili Aneks 7., Ustav BiH i Zakon o prebivalištu", navodi se.  
 
Iz Građanske koalicije "Prvi mart" navode da "neće dopustiti da vlasti u RS-u istraju u naumima da onemoguće građanima BiH slobodu kretanja i pravo na izbor prebivališta, te da očekuju od svih vlasti u BiH da spriječe kršenje ljudskih prava i diskriminaciju povratnika u RS. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak