Ravnopravnost: Žene u vojnim snagama primjer drugima

Radiosarajevo.ba
Ravnopravnost: Žene u vojnim snagama primjer drugima

Žene u vojnim uniformama odavno su prisutne i u evropskim i svjetskim vodovima, ali i u bosanskohercegovačkim. Jedna od uniformiranih djevojaka je Visočanka Aida Garib iz 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci koja već godinu dana dokazuje da i u ovoj profesiji žene ravnopravno pariraju kolegama.

Razgovarao: Hazim Aljović

Aida Garib za agenciju Fena kaže da ju je poziv profesionalnog vojnika privlačio od malih nogu. Bez obzira na to što je u čizmama, vojnim, kaže da se i dalje osjeća i ponaša kao dama.

"Žene u uniformi su mi uvijek djelovale jake i sigurne", kazala je Garib te dodala da nije ni slutila, bez obzira na to što je to u tajnosti željela, da će jednog dana biti vojnik.

Prije ulaska u vojsku, kako kaže, aplicirala je na brojne konkurse u državnim institucijama gdje je, zadovoljavala uvjete za prijem, ali nije bilo pozitivnih odgovora. Tvrdoglava i uporna, kako sebe opisuje, nije odustajala niti dozvolila da je ''poraz'' baci u očaj. U potrazi za poslom naišla je na poziv koji je u potpunosti ispunjava.

"Kada su mi javili da sam primljena na obuku, moj život se promijenio, sve je bilo drukčije, draže", istaknula je Garib.

U nastavku razgovora za Fenu, prisjećajući se početaka svoje vojne karijere, kaže, da je za vrijeme obuke mislila da će odustati.

"Rano ustajanje, spremanje, jutarnje aktivnosti, obuka i nastava. Mislila sam da neću uspjeti, ali sada sam sretna i ne postoji posao koji bih radila sa zadovoljstvom kao ovaj", kaže.

Bilo je dana kada je gledala u kapiju, kada se javljala misao da odustane, ali vraćala ju je upornost i želja za uspjehom. Tokom obuke, ali i danas žene i muškarci su rame uz rame, obaveze se ne razlikuju.

"Sada kada sam ostvarila svoj san javlja mi se još veća želja za borbom da uspijem, da izgradim još veći ugled i ponos, prvenstveno zbog sebe kao žene, ali i u ime svih žena koje se bore za svoja prava i ravnopravnost", ispričala je Aida Garib.

Pravila u vojsci su jednaka za muškarce i žene, a jedina je razlika norma za fizičku spremnost.

"Pravila važe za sve i u svim ostalim stavkama smo ravnopravni. Ponosna sam svaki put kada postignem bolje rezultate od kolega", dodala je.

Istaknula je da je posebno ponosna što je ekspert u gađanju iz automatske puške M16 A1.

Ona je u uniformi godinu dana kao vezista, po formaciji operatorka za radiokomunikacije. Kaže da se brzo navikla na posao koji radi, ali da bi voljela, u budućnosti, da radi u sektoru za odnose s javnošću, a što i studira na Komunikološkom koledžu u Banjoj Luci.

Osim odnosa s javnošću privlačan joj je i posao vozača komandanta.

"Možda poziv vozača komandanta zvuči neobično da bi neko volio raditi, a pogotovo kada je žena u pitanju, ali meni je privlačan", kazala je kroz smijeh te dodala da je ženama u vojsci dozvoljeno i da se šminkaju, samo da to ne bude prenaglašeno.

Osim Aide Garib u 6. pješadijskoj brigadi u Banjoj Luci radi još sedam žena, a na obuci kada je polagala test općeg znanja i psihofizičkih sposobnosti za prijem je apliciralo 20 žena.

Prema historijskim istraživanjima žene su u vojnim aktivnostima učestvovale još prije 4.000 godina. Pojava tog društvenog fenomena zabilježena je u mnogim kulturama svijeta.

Žene su tokom historije u raznim vojskama tokom mnogih ratova imale različite uloge. Ipak, u većini svih oružanih sukoba muškarci su bili mnogo zastupljeniji aktivni učesnici od žena, koje su najčešće imale ograničene funkcije u vojsci.

Danas od zemalja u regionu Hrvatska prednjači s 13 posto žena u vojsci, dok u Oružanim snagama BiH trenutno radi oko 30 posto žena civila, a oko sedam posto ih je u profesionalnoj službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak