Rasprava o troškovima državnih institucija

Radiosarajevo.ba
Rasprava o troškovima državnih institucija
U Narodnoj skupštini Republike Srpske za oktobar je najavljeno razmatranje rebalansa ovogodišnjeg entitetskog budžeta, a očekuje se i da parlamentarci razmotre dokument finansijskih aspekata funkcioniranja zajedničkih institucija BiH. 
 
"To će biti prilika da se sagleda koliko košta finansiranje institucija BiH, kako se troši novac i šta ko radi“, najavio je danas predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić. 
 
On navodi da po Ustavu BiH "entiteti osiguravaju finansijska sredstva za funkcioniranje zajedničkih institucija“, pa, kako kaže, u Vladi RS-a i njenim ministarstvima pripremaju izvještaj o tom pitanju. 
 
Na početku jesenjeg zasjedanja Skupštine RS-a, Radojičić je kazao da predstoji usvajanje nekoliko sistemskih zakona, o penzijsko-invalidskom osiguranju, o pravima boraca, te zakona o socijalnoj zaštiti, koji sada ponovo mora proći formu nacrta, jer dvije godine se čekalo na njegovo usvajanje u konačnoj formi. 
 
Slijedi i donošenje novih zakona o bankarstvu, poreznom postupku i makrokreditnim organizacijama, o koncesijama, o zvanjima, što će biti prvi put riješeno zakonom, a ne uredbama, što je sadašnja praksa u RS-u. 
 
U drugoj polovini septembra očekuje se rasprava o reviziji privatizacije, te, između ostalog, donošenje prijedloga strategije energetike, ali i tehničke promjene u radu entitetskog parlamenta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak