Ragužu uručena zlatna plaketa

Radiosarajevo.ba
Ragužu uručena zlatna plaketa

Predsjednica Internacionalne lige humanista (ILH) Elizabet Rehn uručila je u četvrtak navečer u Sarajevu Martinu Ragužu Zlatnu plaketu za njegovanje kulture dijaloga i govora u svrhu političkog djelovanja.
 
U obrazloženju tog humanističkog priznanja navodi se da Raguž predstavlja eklatantan primjer političara mira i dijaloga, koji kroz čitav svoj politički angažman njeguje kulturu dijaloga i govora, transparentnost i spremnost da odgovori na političke izazove vremena i prostora u kome živi i radi.
 
Rehn je izrazila ohrabrenost što u ovoj državi postoje pojedinci poput Raguža koji od sebe daju maksimum za dobrobit i razvoj svoje države, te mu zaželila uspjeh u radu i životu.
 
U ime akademske zajednice profesor dr. Mirko Pejanović poželio je Ragužu da istraje u njegovanju kulture dijaloga u iznalaženju općeg dobra koje dovodi do društvenog dobra.
 
Martin Raguž bio je politički angažiran na raznim funkcijama, ali je istaknuo da se njegov uspjeh u političkoj karijeri ne može porediti s vrijednošću nagrade ILH-a koju je večeras primio. Istaknuo je značajan doprinos njegove obitelji u tome.
 
"Posebna čast mi je da primim nagradu za njegovanje kulture dijaloga u političkom okruženju gdje se kompromis često uzima za slabost umjesto za snagu, gdje se više vrijednosti i stavovi u političkom životu često zamjenjuju višim cijenama i dobitima na političkom tržištu", kazao je Raguž.
 
Odluka o dodjeli Zlatna plakete Martinu Ragužu za njegovanje kulture dijaloga i govora u svrhu političkog djelovanja usvojena je na kongresu ILH-a u Zagrebu, u oktobru prošle godine, a večerašnjoj dodjeli u Sarajevu prisustvovali su predstavnici političkog, javnog i kulturnog života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak