Raguž razgovarao s Reekerom: Nastavak suradnje i komunikacije

Radiosarajevo.ba
Raguž razgovarao s Reekerom: Nastavak suradnje i komunikacije

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnoga tajnika SAD-a Philipom Reekerom.

Tom prigodom Reeker je čestitao Ragužu na izboru za predsjednika HDZ-a 1990.

Sugovornici su razmotrili aktualnu političku situaciju u BiH te se fokusirali na najvažnija politička pitanja i način njihova rješavanja kako bi se otklonili očiti zastoji na euroatlantskom putu BiH.

Suglasili su se da ključni politički faktori u BiH trebaju intenzivirati komunikaciju kako ne bi propustili sadašnji moment u regiji za napredak u situaciji kad je Republika Hrvatska već članica Europske unije a i druge susjedne države bilježe stalni napredak.

Zadržavanje postojećih blokada donosi veliku štetu u svakom smislu za BiH i znači propuštanje velike šanse za napredak BiH u svakom smislu.

U tom kontekstu istaknuli su važnost rješavanja pitanja vojne imovine u skladu s ranije postignutim političkim dogovorima i drugih reformskih zakona.

Istaknuli su nužnost reforme Federacije BiH, kao i pitanje postizanja dogovora o otvorenim pitanjima osiguravanja uvjeta za održavanje izbora u Mostaru i drugih važnih pitanja.

Raguž i Reeker, koji je u trodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, dogovorili su nastavak suradnje i komunikacije, pri čemu je američki dužnosnik obećao nastavak pomoći SAD-a BiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a 1990.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak