Raguž: Lideri spremni za rješavanje pitanja Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
Raguž: Lideri spremni za rješavanje pitanja Sejdić-Finci

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je da među liderima najvažnijih stranaka u BiH postoji spremnost da se najveći politički prioritet, odnosno provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" konačno počne rješavati, javlja Srna.

"Svi su lideri spremni pokrenuti BiH, jer je Evropa već na našim granicama, a nakon sporazuma između Beograda i Prištine i taj je dio regiona napravio ključne korake ka Evropi", ocjenjuje Raguž nakon niza sastanaka sa predsjednicima većine najvažnijih stranka u BiH.

Iako je prepoznao spremnost stranačkih lidera u BiH da se pitanja potrebna za dobijanje statusa kandidata za pridruživanje EU, počnu rješavati, Raguž je konstatovao da još nema potpune spremnosti za kreativno traženje rješenja.

"Mi ovdje moramo tražiti rješenja, a ne imati ultimativne pozicije, koje su, nažalost, u BiH vrlo česte", rekao je Raguž za Oslobođenje.

On smatra da je prije sastanka političkih lidera BiH sa komesarom EU Stefanom Feuleom 1. oktobra u Briselu potrebno intenziviranje razgovora u traženju kreativnog kompromisa.

"Tu hrvatsko pitanje mora biti tretirano kao suštinski instrument rješavanja današnje situacije", dodao je Raguž.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak