Radost boraca ispred Federalnog parlamenta

Radiosarajevo.ba
Radost boraca ispred Federalnog parlamenta

Nekoliko desetina bivših pripadnika Vojske Federacije Bosne i Hercegovine radovalo se danas, 7. marta, ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu kada im je javljeno da je Dom naroda, većinom glasova, odobrio prijedlog zakona koji za njih propisuje pravo na penzioniranje pod povoljnijim uvjetima.

Da bi zakon stupio na snagu, treba da ga odobri i Predstavnički dom, ali ovi bivši vojnici, mahom demobilisani borci, smatraju da je prohodnošću teksta u Domu naroda učinjen značajan korak.

Bivši pripadnici Vojske FBiH, koji su otpušteni iz službe 31. marta 2002. uz otpremninu od 10.000 KM, nisu dobili pravo na povoljnije penzionisanje, za razliku od kasnije otpuštenih kolega. Upravo je nezadovoljstvo ovom činjenicom bio povod što su se jutros (7. marta) okupili na mirni protest ispred zgrade Federalnog parlamenta u kojoj je Dom naroda odlučivao o "njihovom" zakonu.

Zasjeda Dom Naroda, ispred mirni protesti

U parlamentarnu proceduru uputio ga je delegat Zijat Mušić koji je, nakon pozitivnog ishoda glasanja, dobio čestitke, a oduševljeno je dočekan od okupljenih boraca, baš kao i Hajrudin Tvica, predsjednik udruženja koje okuplja ove borce.

Tekst, neformalno nazvan 'Mušićev zakon',  predviđa pravo na povoljnije penzije za 573 bivša vojnika, pod uslovom da su u momentu otpuštanja iz Vojske FBiH (31. marta 2002) imali 40 godina života i 20 godina radnog staža.

Za muškarce je propisano da su najmanje tri godine od tog staža stekli u vojsci, a za žene najmanje dvije godine, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak