Radončić: Srbi i Hrvati mogu osjećati Sarajevo nesigurnim

Radiosarajevo.ba
Radončić: Srbi i Hrvati mogu osjećati Sarajevo nesigurnim


Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je večeras za Dnevnik BHT da će demonstracije građana pred zgradom institucja BiH zbog nedonošenja zakona o matičnom broju imati velike političke posljedice.

Radončić kaže da se radi o legitimnom zahtjevu, a skup tumači kao posljedicu 17 godina krize, 550.000 nezaposlenih, milion gladnih...

Međutim, ukazuje da je "stvar je eksalirala na nečemu što je jučer riješeno". Vijeće ministara BiH je donijelo odluku privremenog tipa, jer ne može donositi zakone, javlja Fena.

Matični brojevi se danas normalno dijele u Federaciji, a odluka je već je bila donijeta prije nego što su se demonstranti pojavili.

"Iz jednog građanskog protesta, dobili smo krizu koja je talačka i blokadu kretanja", naveo je Radončić, dodajući kako je u zgradi blokirano 1.500 ljudi, među kojima je 250 stranaca, učesnika međunarodne bankarske konferencije, koji su pomoć zatražili od svojih ambasada.

"Kao država smo danas pretrpili velike štete, ne samo zbog tih 250 stranaca. Od danas ćemo imati užasno velike  političke posljedice da Srbi i Hrvati više ne osjećaju Sarajevo kao sigran grad i neće prisustvovati radu državnih institucija", kaže ministar sigurnosti.

Kaže da na osnovu onoga što se dešava nema mjesta za priču o nekom nacionalnom ugrožavanju, "ali će se pretvoriti u to".

Kazao je da je, iako kao ministar nema operativne nadležnosti, izdao striktne instrukcije da se protiv demonstranata ne smije koristiti sila.

U međuvremenu se oglasio i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović, istakavši u izjavi za BHT da se nada da će prevladati razum i da će se doći do rješenja koje neće prouzrokovati teže posljedice.

Prema izvještajima reportera s lica mjesta, nema naznaka da će se demonstranti razići i njihov broj se povećava, ali je situacija mirna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak