Radončić: Ne želim hrvatski entitet, ni muslimansku fildžan državu

Radiosarajevo.ba
Radončić: Ne želim hrvatski entitet, ni muslimansku fildžan državu

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je danas  na pres-konferenciji u Sarajevu da stranka na čijem je čelu nikada neće pristati kod dogovora za primjenu presude „Sejdić i Finci“ na model koji bi eventualno značio podjelu Federacije BiH.

“Želimo primjenu presude „Sejdić i Finci“, ali ne i hrvatski entitet niti, ne daj Bože, muslimansku fildžan državu”, rekao je Radončić na pres-konferenciji sazvanoj nakon dijaloga na visokom nivou u Briselu između bh. i evropskih zvaničnika koji je održan u utorak.

Zadovoljan je, kaže, što je u Briselu odbačeno rješenje koje su za primjenu presude „Sejdić i Finci“ predlagale Stranka demokratske akcije (SDA)  i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Kao realna opcija, dodao je, vraća se raniji prijedlog iz Brisela, koji između ostalog znači, deset izbornih jedinica u Federaciji  BiH kao zajednici deset kantona.

Radončić je uvjeren da će do 10. oktobra kada treba da bude održana naredna runda briselskih pregovora biti ponuđeno rješenje prihvatljivo za sve. 

Također ističe da ovih dana ima intenzivne kontakte s predstavnicima drugih bh. stranaka uoči naredne runde pregovora u Briselu. 

“Briselski papir uz doradu o zaštiti prava hrvatskog naroda i o tome da jedni drugima ne biramo članove Predsjedništva BiH, a naravno i uz poštivanje prava Ostalih, moguće je rješenje”, kazao je predsjednik SBBBiH-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak