Radončić i Moon o borbi protiv trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba

 

Koordinacija i saradnja između vladinih institucija i nevladinog sektora ključna je u borbi protiv trgovine ljudima, kazao je danas u Sarajevu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prilikom prezentacije projekata sprečavanja trgovine ljudima u BiH, održanoj u hotelu "Sarajevo". 

Osim Radončića, prezentaciji su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon, kao i Hajrija Hadžiomerović Muftić iz Udruženja tužilaca BiH, Amela Efendić iz Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, Abita Pehlić iz Udruženja Novi Put i Emina Osmanagić iz Asocijacije XY, javlja agencija Anadolija.

Radončić je naglasio da se BiH niz godina suočava sa trgovinom ljudima, a do sada je provela tri akciona plana. On je istakao da je Vijeće ministara BiH, nedavnim usvajanjem strategije i akcionog plana o suprotstavljanju trgovini ljudima za period 2013.-2015, još jednom iskazalo punu podršku i osjećaj odgovornosti.

„Posebnu pažnju novi strateški dokumenti posvećuju krivičnom gonjenju trgovaca, zaštiti žrtava i prevenciji. To je moguće učiniti samo u partnerstvu vladinih institucija i nevladinih organizacija. Značaj ovakvih projekata je veliki, s obzirom na broj građana BiH koji budu predmetom trgovine ljudima u zemlji i inozemstvu“, kazao je Radončić.

Tokom prethodne godine, u BiH je 39 osoba bilo predmetom trgovine ljudima, a nadležna tužilaštva naredila su 19 istraga protiv 42 lica. Radončić je dodao da je podignuto 15 optužnica protiv 22 lica, a nadležni sudovi izrekli su 11 osuđujućih presuda protiv 13 lica.

„Ali, kao i kod svakog oblika organiziranog kriminala, statistički podaci govore samo o manjem dijelu problema. Zato moramo biti svjesni da je on mnogo prisutniji u našem društvu“, rekao je Radončić.

Ambasador Moon istakao je da je nastavljanje borbe protiv trgovine ljudima, koja predstavlja ropstvo modernog doba, jedan od najvažnijih prioriteta Ambasade SAD-a. On je podsjetio da je BiH prije 10 godina bila pravi „divlji zapad“ i sigurno utočište za trgovce ljudima: „Ipak, vi ste odbili odustati od borbe, okupili ste se i vršili pritisak da vam vlasti i međunarodna zajednica prikupe sredstva, uprkos svim političkim preprekama; 2010. borba je dosegla vrhunac kada je State Department odlučio dodijeliti BiH status zemlje broj jedan, što znači da je dostigla vrhunac u borbi.“

Ambasador je odao priznanje ljudima iz četiri nevladine organizacije, istakavši kako su postali jasan primjer političkim vlastima i drugim nevladinim organizacijama.

„Ali, kao i vi, i mi smo bili razočarani kada je BiH prošle godine pala sa prvog na drugo mjesto. Važan korak je da entiteti i Brčko Distrikt usklade svoje zakone sa krivičnim zakonom na državnom nivou i međunarodnim standardima“, istakao je Moon.

Predstavnici četiri nevladine organizacije predstavili su svoje realizovane projekte. Radi se o projektima „Efikasan tužilac i osviještena javnost – odgovor na trendove u procesuiranju trgovine ludima u BiH“ od strane Udruženja tužilaca BiH, EMMAUS je realizovao projekat „Podizanje svijesti i prevencija trgovine ljudima u BiH“, Udruženje „Novi put“ Mostar projekat „Multidisciplinarni pristup rješavanju problema trgovanja ludima na području Hercegovine“, a Asocijacija XY je realizovala projekat „Smjernice centrima za mentalno zdravlje u pružanju pomoći osobama, žrtvama trgovine ljudima“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak