Radojičić o 'osjetljivom zahtjevu' Željke Komšića

Radiosarajevo.ba
Radojičić o 'osjetljivom zahtjevu' Željke Komšića

Ukoliko bi Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava RS, onda to znači ne samo da bi se morale provesti ustavne promjene u RS-u, već bi došle u pitanje ranije odluke istog tog suda o konstitutivnosti naroda, iz 2002, tvrdi predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić.

Ako bi Ustavni sud, kako kaže, odbio Komšićev zahtjev, to će biti presedan i referenca na jedan način za naredno činjenje. Radojičić je podsjetio da se na entitetske ustave nametnutim odlukama djelovalo s oko 40 amandmana.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je još 23.novembra 2012. Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava FBiH, Ustava RS i Izbornog zakona BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti se odnosi na odredbe Ustava RS koje se tiču izbora predsjednika i potpredsjednika RS-a, odredbe Ustava FBiH koje se tiču izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH te odredbe Izbornog zakona BiH koji govore o izboru predsjednika i potpredsjednika u FBiH i RS.

Radojičić je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci iznio stav da je taj „krajnje osjetljiv“ predmet, koji je jako dugo u Ustavnom sudu, trebalo ranije rješavati. Ponovio je da, kakvu god odluku donese Ustavani sud BiH, ona će biti izuzetno značajna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak