Radnik Rašo Velić štrajkuje glađu ispred sjedišta ZDK

Radiosarajevo.ba
Radnik Rašo Velić štrajkuje glađu ispred sjedišta ZDK

Radnici Ugostiteljsko-trgovačkog i turističkog društva „21. decembar“ iz Zenice posjetili su danas svog radnog kolegu, Rašu Velića (51), koji već treći dan štrajkuje glađu ispred sjedišta Zeničko-dobojskog kantona. 

Velić je jedan od 41 radnika UTTD „21. decembar“ nad kojim je početkom godine pokrenut stečajni postupak i kojima je tokom prošlogodišnjih protesta obećano da će radni odnos zasnovati s RMU „Zenica“ u čijem je sastavu do rata i poslovalo ovo preduzeće. 

„Udruženje invalida rada ZDK-a uputilo je nadležnim u Vladi, Elektroprivredi BiH i Rudniku mrkog uglja Zenica molbu da se pobrinu za našeg kolegu Velića čije je zdravstveno stanje jako loše i bez ovog štrajka“, kaže Zijad Kovač, predsjednik Sindikata UTTD „21. decembar“. 

Kako je Feni potvrdio Kovač, od početka stečajnog postupka, šest radnika „21. decembra“ skinuto je sa spiska uposlenih, dok će većina od 41 preostalog, u petak se u znak podrške Raši Veliću pridružiti ispred zgrade Vlade i Skupštine ZDK-a. 

„Imamo obećanje da će se nakon promjene na čelu Elektroprivrede BiH stvari pokrenuti s mrtve tačke i da će biti aktivirani pregovori o prelasku uposlenika 21. decembra u RMU Zenica, odnosno koncern Elektroprivreda BiH“, izjavio je Zijad Kovač.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak