Radnicima Energoinvesta zabranjen ulazak u firmu

Radiosarajevo.ba
Radnicima Energoinvesta zabranjen ulazak u firmu

Radnici Energoinvesta – Rasklopna oprema u Istočnom Sarajevu onemogućeni su da uđu u krug firme, nakon što je uprava preduzeća donijela odluku da će od 239 njih samo 19 biti pozvano na posao, prenosi Fena.

Ta odluka Upravnog odbora Energoinvesta izazvala je ogromno nezadovoljstvo i ogorčenje zaposlenih, posebno, što smatraju da preduzeće može da nastavi proizvodnju i trenutno imaju ugovorene poslove od pet miliona KM.

Proizvodnja je u preduzeću obustavljena, a sve po odluci većinskog vlasnika.

Predsjednik Izvršnog odbora sindikata Energoinvesta – Rasklopna oprema Siniša Milošević potvrdio je da su za sutra u Banjoj Luci najavljeni razgovori sindikata i uprave preduzeća s predstavnicima Ministarstva industrije RS-a.

On je potvrdio da će od izvršne vlasti RS-a tražiti da izvrši reviziju privatizacije ovog preduzeća.

S druge strane, vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Zoran Kukobat ponovio je da je situacija u ovom kolektivu veoma teška zbog finansijske situacije.

On je radnike pozvao da se "strpe", ustvrdivši da rukovodstvo fabrike ulaže maksimalne napore da kod Vlade RS-a "izdejstvuje" kreditni aranžman s Investicionom-razvojnom bankom od 11,7 miliona KM.

U Energoinvestu - Rasklopna oprema radnici 38 mjeseci nisu dobili plaće zbog čega je sindikat ovog preduzeća mnogo puta ranije upozoravao institucije RS-a da većinskog vlasnika, beogradsku kompaniju Jugotrade, proizvodnja u ovoj tvornici energetske opreme nikada nije ni zanimala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak