Radnici metalske industrije stupaju u generalni štrajk

Radiosarajevo.ba
Radnici metalske industrije stupaju u generalni štrajk

Odbor Sindikata metalaca BiH je na sjednici donio odluku o stupanju u generalni štrajk (zaustavljanje proizvodnje u svim firmama metalske industrije) i održavanju mirnog protestnog skupa pred sjedištem Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas od 13 do 15 sati.

"Generalni štrajk i protest se organizuje radi iskazivanja nezadovljstva odnosom Federalne vlade spram ranije delegiranih zahtjeva Sindikata metalaca BiH", izjavio je za Fenu predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić.

On je podsjetio da su zahtjevi utvrđeni na sjednici Odbora Sindikata metalaca BiH 18. juna ove godine, a odnose se na bezuslovno ostvarivanje prava na penziju i zdravstvenu zaštitu, rasterećenje privrede i smanjenje javne potrošnje, te donošenje zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i izmjene Zakona o štrajku, usaglašene između socijalnih partnera.

Napomenuo je da je Odbor Sindikata metalaca BiH na svojoj sjednici (1. oktobra) odlučio da se generalni štrajk održi 14. novembra u vremenu od 13 do 15 sati, a istovremeno sa održavanjem generalnog štrajka, Sindikat metalaca će pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu održati protestni skup reprezentativnih predstavnika sindikalnih organizacija.

Takva odluka je donesena, kako je istaknuto, zbog izuzetno teškog radno-pravnog, ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenika u ovom sektoru, kao i složenog stanja u privredi, koje prijeti gašenjem velikog broja firmi, uz gubitak hiljada radnih mjesta, prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak