Radnici 'Konjuha' krenuli pješice ka Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Radnici 'Konjuha' krenuli pješice ka Sarajevu

Ažurirano u 14.30h

Jutros u 9 sati, oko 300 radnika živiničkog "Konjuha" krenulo je pješice put  Sarajeva. Ovo je treći put kako su obespravljeni radnici primorani na ovakav pokušaj da traže svoja radnička prava.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH, odakle su nas uputili na Admira Mujanovića, glasnogovornika federalnog premijera Nermina Nikšića. No, Mujanović je na sastanku te se rekao javiti kasnije. 

OHR: Nije na nama da komentiramo slučaj 'Konjuha'

Prema posljednjim informacijama, radnici su stigli do Podgajeva. Prepješačili su desetak kilometara, a put od Živinica do Sarajeva dug je 112 kilometara. 

"Mi se još uvijek nadamo da će nam neko poslati autobuse. Ovdje se nalazi i mnogo radnika koji su bolesni. Neki su na inzulinu i bit će jako teško. Razočarani smo u naš granski sindikat šumarstva i prerade derveta. Očekivali smo najprije njihovu pomoć jer to je normalno pošto su naš granski sindikat, a oni nisu ni pomoslili da nam osiguraju  autobuse", izjavio je za Fenu Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata "Konjuh" Živinice.

Epilog je ovo nepoštivanja dogovora s Federalnom vladom i Zavoda za zapošljavanje s predstavnicima firme. Ovaj put odlučili su pomoć tražiti od OHR-a.

Uposlenici JP Komunalno Živinice solidarisali su se radnicima Konjuha i obezbijedili su im jednodnevni ručak koji je podijeljen prilikom pješačenja.  

„Nama je treći put kako smo primorani na ovakav potez, a drugi po zimiskom vremenu. Ponavljamo isto sve vrijeme, namanije potrebna humanitarna pomoć, nama treba pomoć da krenemo s proizvodnjom. Plan rješenja kruze naše firme postoji ali niko nema želju. Ptice na grani znaju o čemu se radi. Žele da unište privredu u ovom gradu. Idemo pred zgradu OHR-a da visoki predstavnik iskoristi svoj uticaj i ovlasti.

Nažalost nemamo pomoći ni od granskog sindikata, Još jednom su pokazali koliko im je stalo. Ako ovako nastavimo planiramo doći u srijedu u večernjim satima“, kazao je Trakić za Avaz.

Pod policijskom pratnjom kolona se kreće desnom stranom trake i saobraćaj se na magistralnom putu M18 Tuzla-Sarajevo odvija usporeno. Radnici očekuju da će im lokalne vlasti izaći u susret te da će noć provesti u nekoj od škola, društvenom domu ili domu kulture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak