Radnici iz BiH zarobljeni u Iraku

Radiosarajevo.ba
Radnici iz BiH zarobljeni u Iraku
netragom nestao.

Za položaj radnika saznalo se kada je Aleksandar Elvis Ramić iz Teslića uspio preko Facebooka zatražiti pomoć, jer im ističu turističke vize, a onda bi mogli završiti u zatvoru.

"Ne daju nam pasoše, hranu, pare. Gledajte kako da nam pomognete, na bilo koji način. Sada smo u Pank Vulage - Villageu. Sutra (danas) nam ističu turističke vize i moramo izaći iz zemlje, inače ćemo u zatvor", apeluje Ramić.

Prema njegovim riječima, sa njim je zarobljeno još pet Srba, deset Bošnjaka i jedan Hrvat. Ramić je naveo da u kampu u kojem su smješteni ima Bugara, Rumuna, Kurda i ističe da su mu Bugari posudili laptop da se javi, ali da nije siguran da li će i to više moći.

"Mi smo ovdje došli na prevaru. Obećan nam je posao. Nijemac koji nas je doveo navodno je podigao neki novac i pobjegao u Njemačku. Sada su nas Iračani zarobili, oduzeli nam pasoše, ne daju nam hranu. Dobijemo jednu konzervu ribe dnevno, a radimo cijeli dan. Spavamo u nemogućim uslovima. Ovo je katastrofa", istakao je Ramić.

On je kaže da ne znaju ko je za njih nadležan i kome da se obrate. Rodbina i prijatelji poručili su zatočenim državljanima BiH u Iraku da preduzimaju sve kako bi im pomogli da izađu iz te zemlje, piše Srna.

Zarobljeni su uglavnom građani sa područja opštine Teslić, a danas je i načelnik ove opštine Savo Kasapović apelovao na državne vlasti da riješe problem zarobljenih radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak