Radnici Hidrogradnje opet u štrajku

Radiosarajevo.ba
Radnici Hidrogradnje opet u štrajku

Oko 100 radnika sarajevske "Hidrogradnje" jutros (5. marta) stupilo je u štrajk, a okupili su se pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu.

Iako ih je direktor Džemaludin Peljto upoznao o ishodu sastanka održanog prije tri dana s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Erdalom Trhuljem kao i obećanjem da će pomoći u dobijanju kredita kod Razvojne banke od pet miliona KM da bi Hidrogradnja počela s projektima i i bile podijeljene dvije plate, ovi radnici ipak su se odlučili na protest.

'Šta radnici više traže'

Peljto je izjavio za novinsku agenciju Fena kako menadžment Hidrogradnje pokušava osigurati nastavak radova na započetim projektima na koridoru Vc gdje se već uveliko kasni u realizaciji projekata u odnosu na druge članice konzorcija s kojima se realiziraju navedeni projekti.

„Ne znam šta ovi radnici više traže. Sve smo im objasnili, da će nam Vlada pomoći i da danas u 16 sati idemo u Razvojnu banku da pokušamo doći do kredita. To što oni traže da im se odgovori i što traže krivce za dosadašnje probleme u kompaniji adresa je na istražnim organima i tužilaštvu, a ne na sadašnjem menadžmentu", kazao je Peljto.

Direktori BH Gasa i Hidrogradnje razriješeni

Jedan od okupljenih radnika Hidrogradnje za medije je prokomentirao kako se situacija unutar ovog preduzeća može ocijeniti frazom „u zemlji gladi i leda“.

„Da, to je novi film koji je snimljen u režiji menadžmenta i prošle uprave Hidrogradnje“, kazao je jedan od radnika, izvjesni gospodin Alić te nastavio:

„Već 22 mjeseca nismo primili platu i u tom periodu dobio sam 200 maraka, što je kap vode u moru“.

On je najavio, u ime štrajkača, da neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a rješenje vidi tek nakon što ljudi, koji su doveli do ovoga, polože račun, tj. budu procesuirani.

Planovi nadležnih

U petak su premijer i ministar, Nikšić i Trhulj, primili delegaciju u kojoj su bili članovi Uprave i Nadzornog odbora "Hidrogradnje", kao i predstavnik jednog od tri postojeća sindikata unutar kompanije. Predstavnici ostala dva sindikata nisu željeli ući na taj sastanak i insistirali su da sastanku prisustvuje više od 10 radnika članova odbora ta dva sindikata.

Sastanku je također prisustovao predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović.

Glavna tema razgovora bila je sanacija te nekada respektabilne građevinske kompanije, rješavanje pitanja viška radnika, uvezivanje radnog staža i nastavak radova na projektima koje trenutno ima "Hidrogradnja" d.d. Sarajevo na koridoru Vc.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak