Radnici energetike RS-a uskoro u štrajku?

Radiosarajevo.ba
Radnici energetike RS-a uskoro u štrajku?

Predstavnici Sindikata udruženih radnika energetike u Republici Srpskoj zaprijetili su obustavom rada zaposlenih u naftnoj indusutriji RS, a nakon neuspješnih višemjesečnih pregovora s poslodavcima. 

Više detalja o ovim problemima saopćit će sutra na konferenciji za novinare u Banjoj Luci Danilo Broćilo, predsjednik Odbora sindikata Naftne industrije u RS-a i Sindikalne organizacije Rafinerije nafte Brod, Zlatko Tanasić, predsjednik Sindikalne organizacije Rafinerije ulja Modriča i Branko Rađenovic, predsjednik Sindikalne organizacije “Nestro petrola” Banja Luka. 

Još u februaru predstavnici Sindikata udruženih radnika energetike Republike Srpske upozoravali su da se sprema više desetina otkaza u preduzeću “Nestro Petrol" te ukazali na obaveznost primjene kolektivnog ugovora, odnosno izrade posebnog ugovora za naftni sektor.

Tada se na spisku tehnološkog viška radnika nalazilo oko 180 radnika “Petrola”, a problemi su nastali kao rezultat jednostranog donošenja pravilnika o radu u kompaniji "Petrol", na šta je sindikat na vrijeme upozoravao.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak