Radmanović: Jednostranim angažiranjem OS BiH došlo bi do nestanka države

Radiosarajevo.ba
Radmanović: Jednostranim angažiranjem OS BiH došlo bi do nestanka države

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je protiv angažiranja Oružanih snaga BiH u ovoj situaciji, te da Predsjedništvo BiH nije ni razmatralo tu odluku i da to neće biti na dnevnom redu.

Kazao je da ima mnogo spekulacija, naročito u Sarajevu, o angažovanju Oružanih snaga BiH te podsjeća da je za bilo kakvu odluku o angažovanju i najmanje jedinice potrebna odluka Predsjedništva BiH.

"Takve odluke nema i neće je biti", rekao je Radmanović i dodao da ne postoji mogućnost preglasavanja kada su u pitanju Oružane snage BiH, javlja Fena.

Oni koji misle, kako je naveo, da "jednostranim anagažovanjem bilo kojeg dijela Oružanih snaga BiH mogu nešto napraviti, oni su se opredjelili da BiH nestane tog momenta“.

"Jer svako angažiranje Oružanih snaga BiH bez konsenzusa Predsjedništva BiH znači raspad BiH", dodao je Radmanović.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je stav Izvršnog odbora SNSD-a da je sigurnosna situacija u dijelu Federacije BiH vrlo teška.

"Cilj snaga koje su ovo pokrenule jeste da u čitavoj BiH bude ovakvo stanje, ali nije tako. Izvršni odbor SNSD-a se zalaže da se svi u RS angažiraju da se to iz FBiH ne prenese u RS", dodao je Radmanović. 

I on tvrdi da je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji predlaže SDPBiH "jedna podvala svima, kao pokušaj izvlačenja njih iz problema, na zahtjeve nekih grupa da se održe izbori".

Ponovio je da je RS spremna da se u RS ide na izbore, ali ne mogu prihvatiti one koji žele kroz to unitarnu priču u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak