Radislav Krstić iz britanskog seli u poljski zatvor

Radiosarajevo.ba
Radislav Krstić iz britanskog seli u poljski zatvor

Poljski sud  u četvrtak je odlučio da dozvoli bivšem generalu vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću, osuđenom za ratne zločine u Srebrenici, da služi kaznu u Poljskoj pošto je u britanskom zatvoru jedva izbjegao smrt kada su ga napala tri zatvorenika.

Haški tribunal je 2001. osudio Krstića zbog pomaganja i podsticanja genocida nad oko 8.000 Bošnjaka 1995. godine u Srebrenici

On služi kaznu zatvora od 35 godina, a 2010. su ga napala tri zatvorenika-muslimana u zatvoru Wakefield, u  sjevernoj Engleskoj, poslije čega je donijeta odluka o njegovom prebacivanju u zatvor u nekoj drugoj zemlji.
    
Sud u Varšavi je odlučio da preostale 24 godine može odslužiti u Poljskoj. Poljski ministar pravde treba da potvrdi odluku suda, navodi AP, prenosi Tanjug. Krstić će biti prvi koji će služiti kaznu u Poljskoj po nalogu Tribunala.
    
Poljska je jedna od 17 zemalja koja je ponudila da primi osuđenike na zatvorske kazne koje je izrekao Haški tribunal, javila je novinska agencija Fena.

Podsjećanja radi, Krstić je prvo bio zamjenski zapovjednik, a onda, od 13. jula 1995. i general Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske. Na prvom suđenju je proglašen krivim za genocid, istrebljenje, ubistva i progon, pa je u avgustu 2001. osuđen na 46 godina zatvora. Bila je ovo prva haaška presuda za genocid, i prva za genocid dodijeljena Evropljaninu nakon 2. svjetskog rata. Nakon žalbe, kazna mu je smanjena na 35 godina, a presuda preimenovana u "učešće i pomaganje u genocidu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak